/ IStock
Съдии от Софийския районен съд се събраха рано тази сутрин, преди началото на работния им ден, пред сградата на ВСС, за да внесат обръщение до всички съдии и съдебни служители в страната, членовете на кадровия орган, Висшия адвокатски съвет и всички адвокати в страната, министъра на правосъдието и до ръководителя на управляващия орган на ОПДУ.

Поводът за недоволството им е Единната информационна система на съдилищата, в работата на която те виждат редица проблеми.

Съдиите призовават цялата правна общност към съвместни публични действия за истинско електронно правосъдие и то при условията на съществуващия риск от разрастващата се пандемия. Магистратите изразяват опасения да се стигне до блокиране на правораздавателния процес.

Напрежението с въвеждането на системата е от известно време, като според съдиите тя има много недостатъци - тромава е, усложнена е с множество кликвания за елементарни дейности, налага се използването на електронен подпис на всяка стъпка.

Магистратите отправят апела си към ВСС, защото именно днес има насрочено извънредно заседание на пленума на кадровиците по този въпрос.
БТА