протест
протест / БГНЕС
Участниците скандираха "Върнете Атила" и "Върнете София" в подкрепа на деца, настанени в Италия и Холандия
Няколко десетки граждани от над 130 хилядите членове на групата "Не на стратегията за детето 2019-2030" проведоха поредния си протест срещу законодателни промени, свързани със закрилата на детето, които влизат в сила от 1-ви януари догодина.
 

БГНЕС



Шествието тръгна от Националния дворец на културата в София и премина покрай посолствата на Италия и Холандия, заради случаите на две българчета, настанени в приемни семейства в тези държави при живи биологични родители. Мотото на протеста беше "У дома е най-добре", а участниците призоваваха гражданите по улиците да се присъединят към тях.

Холандия отказва информация за българче, настанено в приемно семейство

Участниците в протеста "У дома е най-добре" скандираха "Върнете Атила" и "Върнете София" - в подкрепа семействата на момиче и на момче, настанени по различни причини в приемни семейства в Италия и Холандия. Карина Захариева, която бе част от протеста, обясни, че социалните системи на тези държави се взимат като модел и се пренасят у нас. Тя посочи някои конкретни промени, заложени в българското законодателство и влизащи в сила от догодина, които ще разделят деца от техните биологични родители.
 

БГНЕС



В рамките на 24 часа се изземва детето, обяснява тя и допълва, че "всеки съсед, който не ме харесва и да се обади на социалните и да каже, че това семейство има дете, което се тормози. Взимат детето, а чак след един месец имате право да се борите да го вземете обратно".

Цитираните от Карина Захариева текстове в закона за закрила на детето предвиждат, че при сигнал за дете в риск, до 24 часа трябва да бъде направена оценка на този сигнал, като при потвърждаване на информацията, че има риск, социалните свикват екип с участието на полицията, прокуратурата и общината, и се подготвя план за действие за защита на детето. Когато се установи насилие над дете в неговия дом, то може да бъде защитено чрез настаняване извън семейството, което става със съдебно решение.
 

БГНЕС



Друг притеснителен според Карина Захариева текст е оценката на родителския капацитет, заложена в наредбата за предотвратяване изоставянето на деца. Методологията ще се прави от социални работници.

Автопоход „Против промените в Закона за закрила на детето“ се проведе в София

"Какво означава оценка на родителския капацитет? Ти можеш да си прекрасен родител, но да нямаш пари. Ще дадат детето в приемно семейство срещу 1000 лева на месец?", пита Захариева.
 

БГНЕС



Според промените в цитираната наредба при сигнал за риск от изоставяне на дете, социалният работник ще извършва проучване и ще дава заключение за установените рискове и нужните мерки за превенция на изоставянето. Вече действащ е текстът, според който след отпадане на риска детето се наблюдава за период от 6 месеца, и ако има нов риск, се предприемат мерки за закрила по Закона за закрила на детето.     
 

 

БГНЕС

 

БГНЕС


 

Елена Бейкова, Дарик радио

 

Елена Бейкова, Дарик радио