Дерайлира бързият влак София-Варна, машинистът загина (СНИМКИ)
Дерайлира бързият влак София-Варна, машинистът загина (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС

Бързият влак 8601 София-Варна дерайлира в събота в района на ж.п. гара Калояновец, област Стара Загора. При инцидента е загинал машинистът на влака. Противоречива е информацията относно броя на ранените при инцидента. По последни данни са пострадали 15 души, двама от които тежко. Сред ранените е и помощник-машинистът.

В дерайлиралия влак са пътували между 150 и 160 души.

12 души, които са с различни наранявания, са откарани в болниците в Чирпан и Стара Загора, съобщи за Дарик галвният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В Университетската болница в Стара Загора са били приети 9 човека, сред които няма деца. Всички пострадали са на възраст над 43 години. Четирима вече са освободени, тъй като състоянието им не е било сериозно, а петима остават на лечение.

Сред тях е и помощник-машинистът на дерайлиралия влак, който е в шок. Той е с гръдна травма. Има и травми по крайниците.

Дерайлира бързият влак СофияВарна машинистът загина (СНИМКИ)
netinfo

Инцидентът е станал около 15,17 часа.

Дерайлирали са локомотивът и 4 пътнически вагона. Локомотивът се е завъртял и е ударил третия вагон. Засегнати са четири от общо шестте вагона на влаковата композиция. В последния вагон е имало група деца, които са се прибирали от летен лагер. За щастие те не са пострадали.

Влакът минава по южното направление през Пловдив, като при Карнобат част от вагоните продължават за Варна, а останалите за Бургас.

Катастрофата е станала на входните стрелки на гара Калояновец и най-вероятно е предизвикана от несъобразена скорост, съобщи за Дарик транспортния министър Данаил Папазов.

Ограничението в тази отсечка е 40 км/час, но все още няма информация с каква скорост се е движел влакът.

Разследването на влаковата катастрофа се води от следователи от Национална следствена служба по разпореждане на главния прокурор, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Всички пътници, които не са пострадали, бяха превозени с автобуси до гара Стара Загора, откъдето бе осигурен извънреден влак. Влакът заминал от гара Стара Загора в 18.03 ч. и пристигна във Варна в 23.13 ч.

Бързите влакове, които по разписание преминават през гара Стара Загора, ще бъдат отклонявани по обиколен маршрут през Карлово. За пътниците от пътническите влакове, които по график се движат през гара Калояновец, ще бъде осигурен превоз с
автобуси в участъка между Свобода и Стара Загора.

Дерайлира бързият влак СофияВарна машинистът загина (СНИМКИ)
netinfo

Българският Червен кръст изпрати с хеликоптер лекарски екипи, които оказват първа помощ и психологична подкрепа на пътниците в дерайлиралия влак, съобщи за Дарик председателят на хуманитарната организация Христо Григоров. По думите му деца, които са пътували в четвъртия вагон, са с уплаха и специалисти продължават да работят с тях.

На мястото на инцидента пристигнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, транспортният министър Данаил Папазов, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев.