Министър Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за влаковия инцидент
Министър Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за влаковия инцидент / снимка: БГНЕС, архив
Министър Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за влаковия инцидент
73763
Министър Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за влаковия инцидент
  • Министър Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за влаковия инцидент

Пътнически влак, пътуващ от София за Варна, дерайлира в района на гара Калояновец, област Стара Загора. При инцидента загина локомотивният машинист, а 15 души бяха ранени.

Инцидента е станал на входните стрелки на гара Калояновец и най-вероятно е предизвикан от несъобразена скорост, съобщи за Дарик транспортния министър Данаил Папазов.

„Инцидентът е станал на чисто новия участък. Този участък влезе в експлоатация съвсем скоро. Точно на входната стрелка на гара Калояновец. Огледът показва, че пътят е в много добро състояние. Предполага се, че една от причините е превишена скорост с навлизане в стрелката. Информацията, която имам, е, че локомотивът се е завъртял и се е ударил в третия вагон, което също навежда на мисълта, че става въпрос за превишена скорост. Все още не можем да кажем нищо. Има компетентни органи, които ще разследват", добави транспортният министър.

За Дарик Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ, заяви, че започва вдигане на вагоните от дерайлиралия влак.

По-всичко личи, че грешка на машиниста - превишаване на пределната за участъка скорост от 40 км/ч, е довела до инцидента, изрази лично мнение Минчев.

Поражения има по целия релсов път, разказа той от мястото на инцидента и увери, че ще се работи максимално бързо за възстановяването на трасето.