Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните
45500
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните
  • Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните

Десет пъти по-висока санкция за домашно животно без регистрация, предвиждат промените в Закона за защита на животните, които бяха приети на първо четене. В момента размерът на глобата е 20 лева, а с промените той ще стане 200 лева.

Стопаните, които не почистват след кучетата си по време на разходка, ще бъдат наказвани с глоба от 100 лева, предвиждат още промените. Освен това депутатите решиха да се удължи срокът, в който общините трябва да се справят с овладяването на популацията на уличните кучета и прибирането им в приюти. Срокът ще бъде до края на 2015 година. Така през следващите четири години общините трябва да изпълнят задълженията си за намаляване на бездомни кучета.

Главен санитарен ветеринарен инспектор Дамян Илиев каза за бездомните кучета, че основният проблем е отговорността: „Връщат се там, откъдето са хванати и след това не се носи отговорност за тях - за имунно-профилактичните мерки и поведението на животното. Само обичането не е достатъчно. Трябва да знаем кой е този, който ги обича в квартала и да му търсим отговорност. Затова сме предложили идентификация на всички животни, сиреч да има чипове и след това вкарване в информационна система, имаме такъв модул и след това да може всеки случай да бъде разглеждан поотделно и да се търси персонална отговорност".