/ БГНЕС
За различните поколения българи, независимо от времето, от социалното положение, от географското местоположение, Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност и творчески гений, младост със саможертвеност, поезия с борба. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в словото си на възпоменателния митинг по време на всенародното поклонение за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица.
 
Председателят на Народното събрание беше посрещнат с военни почести пред 28-метровия опълченски кръст на паметния връх. Хиляди ботеви поклонници днес се стекоха на това място, за да почетат паметта на героите на България.

Днес е Денят на Ботев (ВИДЕО)
 
Краткият живот на поета-революционер Христо Ботев често е сравняван с преминаването на комета в тъмното небе - кратък блясък, бързо изчезнал в мрака, но оставил незабравим спомен с величието и красотата на гледката си, заявиха в декларация от ПГ на "Обединени патриоти" по повод на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България - 2 юни.
 
Стихът на Ботев "Жив е той, жив е!" се отнася за легендарния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. - подвиг, който самият автор ще повтори няколко години по-късно, превръщайки собствената си поезия в житейско предсказание, посочи Милен Михов, който прочете декларацията от парламентарната трибуна. Той отбеляза, че земният живот на поета се измерва на 28 години 4 месеца и 25 дни.
 
Често пъти забравяме, че Ботев напуска този свят на една възраст, която се определя по-скоро като младежка и в никакъв начин не кореспондира с монументалното присъствие на героя в живота на българите до ден днешен, коментира Михов.
 
Той посочи, че в кратките години на своето пътуване сред живите, авторът на "Хаджи Димитър" ще посещава, пребивава и живее в различни места - Калофер и Карлово, през Одеса, село Задунаевка (Бесарабия), Букурещ, Браила, Александрия, Измаил, Галац, Гюргево до Врачанския балкан. Днес споменатите имена се намират в четири държави - България, Румъния, Молдова и Украйна и трудно можем да си представим свободното движение на един младеж, който е студент по медицина, учител, печатар, публицист, издател, поет и революционер, каза Михов.
 
Тази съвременна представа за пространството на Ботев е много различна от историческата действителност, коментира депутатът. Където и да пътува поетът-революционер, винаги се намира сред българи и представлява част от българското културно политическо и революционно общество. Ботев работи и живее с една голяма част от българския духовен елит на 19 в. като Васил Левски, Любен Каравелов, Стефан Стамболов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Жельо Войвода, Георги Странски, Добри Войников, Христо Георгиев, добави Михов.

Депутатите почетоха със ставане на крака и минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Когато навън, точно в 12.00 ч., завиха сирените по повод Деня на Ботев - 2 юни, парламентарният контрол беше прекъснат и сградата утихна в знак на почит към загиналите за родината.
БТА