/ БГНЕС, архив
Отхвърлиха закона за възрастните хора
94804
Отхвърлиха закона за възрастните хора
  • Отхвърлиха закона за възрастните хора
Социалната комисия в парламента отхвърли проекта на закон за възрастните хора, внесен от БСП. Депутатите от всички парламентарни групи, с изключение на вносителите, гласува с "въздържал се", заради това, че законопроектът дублира актуални политики и не съдържа ясна финансова обосновка за предложените промени.
 
Народните представители атакуваха и предложената в проекта дефиниция за възрастен човек, свързана с навършването на 60-годишна възраст, а някои от тях припомниха, че в парламента работят мнозина, навършили тези години, които нямат нужда от подкрепа чрез специален закон.
 
Приемни семейства за самотните възрастни хора, насърчаване на здравната профилактика и ученето през целия живот, както и създаване на клубове за социален живот с общинско финансиране, са част от мерките, заложени в проекта на закона за възрастните хора. Предлага се и въвеждане на месечна добавка за социална интеграция, по подобие на добавката за хората с увреждания.
 
За финансирането на тези дейности трябва да бъде създаден специален фонд, който да се пълни от държавния бюджет, дарения и други източници. Проектът не предвижда промени в други закони, и това е един от аргументите, с които социалното и финансовото министерство отказват да подкрепят предложението на БСП.
 
Депутатите от ГЕРБ посочиха, че при сегашната политика на правителството не се налага създаването на специален закон, който да дава привилегии на определена група от хора.
 
Това предизвика реакцията на Георги Гьоков, един от вносителите на проекта. "Много се страхувате да не ви обвинят, че нямате адекватна политика в някоя посока. Държавната политика в подкрепа на възрастните хора я няма или, ако я има, е неадекватна. Ако беше адекватна, в България нямаше да има 35% от населението бедно, основно формирани от възрастните хора", заяви той от трибуната.
 

БГНЕС, архив


Сред най-дебатираните предложения в проекта беше дефиницията за възрастен човек - лице, навършило 60 години. Светлана Ангелова от ГЕРБ припомни, че възрастта за пенсиониране у нас се увеличава. "В България жените се пенсионират през 2017 г. на 61 години, мъжете се пенсионират на 64 години. Има много колеги, народни представители, които са според тази дефиниция "възрастни хора", а всъщност те са в активна дейност. Те нямат нужда от подкрепа и грижи", обясни тя.

Проектът на закон за възрастните хора беше подкрепен от представители на десет пенсионерски организации, които заявиха, че ако законът не бъде приет, догодина, по време на българското председателство на Европейския съюз, ще поставят въпроса как се изпълняват политиките за спазване на правата на възрастните хора. Организациите обявиха и провеждането на национален митинг на 19 октомври.