Депутатите от „Синята коалиция” се събират на първа среща
Депутатите от „Синята коалиция” се събират на първа среща / cнимкa: Sofia Photo Agency

Народните представители от парламентарната група на "Синята коалиция" в 41 Народно събрание ще се срещнат днес в 18.00 ч. в сградата на парламента. Това съобщи Йордан Бакалов, народен представител от групата на Синята коалиция.

Според коалиционното споразумение между СДС и ДСБ парламентарната група на Синята коалиция трябва да има двама съпредседатели. Йордан Бакалов обясни, че днес ще се водят и разговори кого Синята коалиция ще предложи за зам.-председател на 41 Народно събрание, тъй като всяка парламентарна група трябва да направи такова предложение.

Първото пленарно заседание на 41-ото Народно събрание ще се проведе във вторник от 10.00 часа, когато новоизбраните депутати ще положат клетва. С вота си българските граждани решиха в парламента да влязат 116 представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 - на ДПС, 21 - на "Атака", 15 - на Синята коалиция и 10 - от  РЗС.

Държавният глава подписа указа за свикване на парламента на 9 юли. Според основния закон първото заседание се открива от  най-възрастния народен представител. В 41-я парламент това е Андрей Пантев от Коалиция за България.  Депутатите трябва да изберат председател и заместник-председатели на парламента. Очаква се няколко дни след това президентът Георги Първанов да връчи мандата за съставяне на правителството на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ. Кандидатът за премиер ще имасрок от една седмица, за да предложи за гласуване в Народното събрание новия кабинет. Ако това не стане, президентът трябва да връчи мандата на втората по големина парламентарна група - Коалиция за България. Ако и в този случай не бъде предложен състав на новото правителство, държавният глава до седмица трябва да връчи мандата на някоя от останалите парламентарни групи.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.