/ БГНЕС
Не виждам никакви причини коалицията да не я бъде. Предполагам, че ще я бъде, ако се спазва коалиционното споразумение. Това е основното, което обединява тази коалиция”. Това заяви пред БГНЕС министърът на образованието и науката академик Николай Денков.

Денков участва днес в среща в "София тех парк", на която бяха представени резултатите от изпълнението на Националната научна програма "Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие".

БТА

„Има много области, историята е една от тях, в които, ако имате структурирана информация, можете да видите новите тенденции. Не се вижда добре, когато всичко е разделено на отделни парчета. Този тип структуриране на информацията има значение не просто за визуализиране, не просто за туристическа атракция, а дава възможности и за нови изследователи, които влизат в областта - да сравнят, от там да се търсят връзки, които не са очевидни. Трябва да се продължи това съчетание, което видяхме днес, съчетаване на оргинални научни изследвания, които дават нови резултати, дават възможност нещата да се популяризират първо сред специалистите, после след широката публика“, заяви Денков.

Той присъства на срещата, която представи резултатите от изпълнението на Националната научна програма "Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие", ръководена от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с Българската академия на науките и още четири висши училища.

БТА

„Съвременните мултидисциплинарни изследвания са абсолютно задължителни в областта на културноисторическото наследство, като комбинацията от нови технологии със съдържание, което е създавано с много години, с добавената или виртуалната реалност, показват, че когато ги обединим, може да получим нови възможности. Те имат както научно значение, така и могат да подпомогнат обществото, туризма и икономиката на държавата“, каза Николай Денков по време на срещата.

Министърът сложи накрая специален шлем (VR очила за виртуална реалност), който му предоставиха млади учени от Лабораторията по виртуална и разширена реалност и се върна назад във времето, в българската история. Той се впусна във вируалната вселена, „разгледа“ в детайли параклиса Свети „Йоан Летни“ в Благоевградско.

БТА

Лабораторията е създала две приложения, едното е за виртуална реалност, второто – за разширена. Последното позволява да се онагледи някакъв процес или занаят, който е практикуван преди стотлетия, т.е можеш да развъртиш оръжието на древен владетел, да яздиш като него, да създаваш иконите на Георги Данчов-Зографина.

В представянето участваха също доц. Георги Вълчев - заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Иван Кралов - ректор на Техническия университет, проф. Анна-Мария Тотоманова - координатор на програмата.