Дават над 50 млн. евро за ремонт на НДК и резиденция „Бояна
Дават над 50 млн. евро за ремонт на НДК и резиденция „Бояна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Резиденция "Бояна" и НДК трябва да бъдат ремонтирани, за да може да бъдат използвани по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. Темата подхващат финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Меглена Кунева по време на обсъждането на бюджетната рамка за 2016 г., става ясно от стенограмата от последното заседание на МС, съобщава БГНЕС.

Кунева обяснява, че няма как да се мине без по-малко от 50-60 милиона евро. "Бих искала да се обърнем и към бизнеса, защото прочутият пример с датско председателство, че те са се справили с 50 милиона е затова, защото бизнесът е дал много голяма част. Плюс това, все пак на датчаните това им е седмо председателство, а на нас ще ни е първо и за мен тежестта върху администрацията наистина ще бъде много сериозна и като брой, и като подготовка. Ако можем да разчитаме, че примерно минералната вода ще бъде доставена безплатно на срещите - това вече е нещо, включително и в Брюксел на заседанията, защото там ще падне основната тежест", казва Кунева.

Тя предлага да покани колеги и бивши комисари, особено от Естония, Великобритания, които могат да бъдат нещо като специални съветници на правителството по въпросите на председателството и не само.

Горанов се ангажира да се включи въпросът в бюджета за 2016 г. Премиерът Бойко Борисов обаче съветва министрите да не губят "ресурсно време", да подготвят план с конкретни предложения и тогава да се обсъжда на правителствено заседание.

Културният министър Вежди Рашидов пояснява, че НДК е към неговото ведомство. "Само да ви уведомя: искаме - не искаме, НДК трябва да се ремонтира, тъй като състоянието на НДК в момента е такова, каквото е състоянието на паметника пред НДК. Националният дворец на културата е много амортизирана сграда, в много лош вътрешен вид, единствено в годините са ремонтирани двете тоалетни до Зала №1. Така че аз смятам, че от сега, и това, което каза премиерът, е най-доброто - 2015 година да седнем и да поработим наистина върху проекти, по които да ползваме европейски средства, защото няма да мине с козметичен ремонт, това трябва да знаем. Ако го правим - трябва да си го направим веднъж завинаги като хората", подчертава Рашидов.