/ БГНЕС, архив
"6 милиона лева ще бъдат раздадени на медици в болниците, служители на РЗИ, лаборанти и работещите в Спешните центрове за медицинска помощ", съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

"Първите 2,6 милиона лева са за лекарите и сестрите на първа линия в битката с коронавируса. Тези пари са допълнителен бонус към заплатите на 1700 души медицински персонал от 34 болници в страната", уточни Ананиев.

Остатъкът до 6 млн. лв. ще бъдат раздадени на на екипите на Спешна помощ, на служителите в РЗИ и лаборантите от Националния център по заразни и паразитни болести. Принципът на разпределение на допълнителните възнаграждения над заплатите ще бъде следният: когато в една болница има до 5 пациенти с коронавирус, лекувани през месеца, бонус ще вземат 40 души от персонала.

Борисов бесен на внушенията за стаден имунитет: Да кажат колко деца ще умрат, аз няма да си пусна моето

"При лекувани от 5 до 10 болни със заразата, ще бъдат поощрени 70 медици от болницата, а над 10 души с коронавирусна инфекция вече ще означава, че бонус към възнагражденията си за месеца ще вземат 100 работещи в съответната болница. Това е принципът, възприет и в другите европейски страни", мотивира се здравният министър.

По време на пресконференцията в Министерския съвет стана ясно, че Медицинският съвет е изготвил доклад във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

Проф. Коста Костов посочи, че екипи от специалисти са работили при изключителен режим и се похвали с обема на проекта - около 400 страници на хартиен носител, 40 мегабайта, със 100 хиперлинка.

Д-р Александър Симидчиев посочи, че документът ще е от голяма помощ за медиците и ще могат само с няколко клика да стигнат до необходимата информация.

В проекта има насоки как да се действа при пациент със съмнение за коронавирус в доболничната и болничната помощ. Също така как да се лекува човек, ако има други заболявания, но и съмнение за Covid-19.

Д-р Симидчиев показа като пример и специална тема за коронавирус при бременност, като там има препоръки за акушерки и гинеколози.

"Това е предназначено за медиците, за да може да се структурира информационната вълна, която постоянно ги облива. В рамките на 3 до 4 клика да намерят нужната информация", поясни той.