Дариха мобилни апарати на Центъра за спешна помощ в Кърджали
Дариха мобилни апарати на Центъра за спешна помощ в Кърджали / снимка: DarikNews.bg

Пет филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджалийско се сдобиха с телеапарати за извършване на електрокардиограми на място при случаи на инфаркт на миокардата.

„Те ще съкратят много времето за диагностициране на случаите, тъй като от най-отдалеченото място ЕКГ-то чрез GSM-връзка ще може да бъде препратено до лабораторията в многопрофилната болница", обясни дарителят д-р Кирил Карамфилов.

„Телеапарати ще получат филиалите на центъра в Джебел, Ардино, Крумовград, Кирково и Черноочене", уточни директорът на Спешна помощ в Кърджали д-р Атанас Митков, който получи дарението.

„Това дарение затваря целия кръг от организация на спешната кардиологична помощ в нашия регион, благодарение на която с 18 процента е смъкната смъртността от инфаркт на миокардата", каза директорът на МБАЛ д-р Тодор Черкезов.

По думите му в Кърджалийската болница има около 40-50 такива случаи годишно, в голяма част от които пациентите са спасени.

„Надяваме се с телеапаратите още повече да се подобри работата в тази връзка, тъй като тук времето е важно, важен е т.нар. „златен" час. Колкото по-бързо пациентът пристигне в лечебното заведение и получи адекватни грижи, толкова диагнозата е по-добра", добави Черкезов.