Данови няма да стават депутати, влизат в затвора
Данови няма да стават депутати, влизат в затвора / снимка: БГНЕС
Данови няма да стават депутати, влизат в затвора
20326
Данови няма да стават депутати, влизат в затвора
  • Данови няма да стават депутати, влизат в затвора

Веселин и Христо Данови влизат в затвора съответно за 3 и 1 години. Двамата обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от варненските общински съветници Иван Славков и Веселин Данов, се споразумяха с прокуратурата за присъдите си, които бяха одобрени от Окръжния съд в морската столица. Данов-старши призна вината си за четири обвинения и ще изтърпи наказание по най-тежкото от тях. Периодът, в който баща и син са били в ареста, ще бъде приспадат от присъдите им. Така Христо ще излезе на свобода само след три месеца. Данови ще изтърпят наказанията си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Данови бяха арестувани на 12 септември миналата година след полицейска акция в офиса на заложната им къща ВИП на бул. „Княз Борис I". Първоначално срещу тях бяха повдигнати обвинения, сред които - за участие в престъпна група, ръководена от Данов-старши през 2008 година, създадена за изпиране на пари, придобити от проституция, за изнудване на Николай Тодоров с 2000 евро, както и за получаване на две вноски по 1000 лв., за които Веселин Данов е знаел, че са придобити от проституция. През април прокуратурата повдигна срещу него ново обвинение за организиране на престъпна група, която е действала в периода от 2004 и 2006 г. и се е занимавала с наркотици и пране на пари.

По време задържането си Данови неколкократко обжалваха мерките си „задържане под стража", но съдът не ги пусна от ареста, въпреки представените документи от адвокатите на Веселин Данов за неговото влошено здравословно състояние. След влизане в сила на присъдата му Веселин Данов няма да може да участва на парламентарните избори. Неговата кандидатура за депутат беше издигната от „Обединение на българските патриоти" и регистрирана от РИК-Варна. Данови трябва да освободят и местата си в Общинския съвет, които продължиха да заемат и по време на ареста си. Двамата влязоха в местния парламент от листата на „Народняшка земеделска партия", оглавявана от бащата. Синът беше на четвърто място, но след отказа на кандидатите преди него и той попадна в общинския съвет.

Техните места сега ще бъдат заети от петия и шестия в листата на партията - съответно бившия кмет на район „Одесос" Иван Недялков и Станимира Стаменова. По време на престоя си в общинския съвет Данови влязоха в една група с хората на Веселин Марешки и ДПС, чийто общински съветник Иван Славков също е обвиняем по „мега-дознанието", но все още не е стигнал до споразумение с прокуратурата. До този момент тя се споразумяла с 18 от всичките 24 обвиняеми. Девет от присъдите вече са влезли в сила след като бяха одобрени от съда. Освен Данови, ефективни наказания получиха още Веселин Жеков - 2 години и 4 месеца, Иван Янков - 3 години и 4 месеца, както и Румен Желев-Тревненския - 2 години.

Други новини от Варна