Даниел Вълчев започва проверки във всички ВУЗ-ове
Даниел Вълчев започва проверки във всички ВУЗ-ове / Sofia Photo Agency
Просветното министерство започва проверки във всички университети дали се спазва Законът за висшето образование, съобщи вицепремиерът Даниел Вълчев. Той съобщи още, че в момента над 10 висши училища имат проблеми с имотите си заради реституционни претенции.

По повод идеята на ректори от края на миналата седмица просветното министерство да се раздели на две – едно за средното и друго за висшето образование, Вълчев коментира, че от 1995 година е „За”. Според него обаче преди да се обсъжда това, ректорите трябва да бъдат проверени дали спазват промените в Закона за висшето образование, влезли в сила преди година.

„Два пъти годишно висшите училища трябва да правят изследвания сред студентите по отношение на начина на преподаване. На второ място – всички изпити да бъдат писмени. Това също е нещо, което не навсякъде се спазва. На трето място – програмата, въпросниците, препоръчителната литература от всеки преподавател да бъдат качвани в съответен сайт в интернет”, препоръча Вълчев.

За реституционните проблеми, които имат университетите, Вълчев каза, че в момента нито просветното министерство, нито самите учебните заведения биват уведомявани, когато започнат процедури: „Всъщност ректорите научават едва тогава, когато някакъв багер започне да копае в двора на университета. Занапред трябва да има абсолютна забрана за реституиране на образователни имоти”.