/ БГНЕС
В „Автомобилна администрация“ липсва уведомление за фаталния курс
По наредба фирмата, която е извършила вчерашния превоз, при който стана катастрофата край Своге, е трябвало да уведоми предварително Изпълнителна агенция (ИА) "Автомобилна администрация" за извършването на "случаен превоз" на пътници. В това уведомление трябва да се съдържа информация за маршрута, датата, часа на пътуването, мястото на тръгването и ориентировъчен час на мястото на пристигане.
 
Прокуратурата ще разследва техническото състояние на автобуса и на пътната настилка

Такова уведомление към ИА "Автомобилна администрация" за конкретния превоз обаче не е било изпратено. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг в Министерски съвет днес.
 
Пътят край Своге ремонтиран през 2016 г., но работата била некачествена

Проверката на ИА "Автомобилна администрация" е установила, че фирма "Мобилос 5" ООД е компанията, която е извършвала превоз по време на вчерашната катастрофа край Своге.

Фирмата притежава лиценз за извършване на автобусен превоз на пътници, валиден до 14 март 2027 г. (10-годишни са сроковете за лицензите). Министър Московски добави, че фирмата е регистрирана в Божурище и притежава доказана финансова стабилност, която е валидна до март 2019 г.
 
Правят експертизи на пътя и мантинелите край автобусната катастрофа (ВИДЕО)

Агенция "Автомобилна администрация" на 5 април 2018 г. е извършил цялостна комплексна проверка на компанията, при която не са били установени нарушения. Проверката е констатирала, че фирмата притежава общо 6 автобуса от категория "М-2" и "М-3". Автобусът, който е участвал във вчерашната катастрофа, е с дата на регистрация 2001 г., посочи транспортният министър.
 

БГНЕС


Ужасът край Своге в СНИМКИ

Водачът, който е управлявал автобуса, е и управител на фирмата. Шофьорът притежава психологическо изследване, което е било издадено на 22 август 2018 г. с валидност до 22 август 2021 г. Има валидна карта за квалификация, издадена на 13 април 2018 г. и е валидна до 13 април 2023 г. Има и валидно свидетелство за управление на превозното средство, добави Ивайло Московски.
 

БГНЕС


ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК 

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.
БТА