/ БГНЕС
Още в края на 2017-а от „Пътна полиция“ са сигнализирали за повишен брой катастрофи в участъка край Своге, в който вчера се обърна автобус с 34 души. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му началникът на местното районно управление е сигнализирал, че въпреки поставеното ограничение от 40 км/ч в района, сцеплението на пътната настилка е лошо и превозните средства често изхвърчат в насрещното движение.

Правят експертизи на пътя и мантинелите край автобусната катастрофа (ВИДЕО)

Прокуратурата ще разследва по три направления във връзка с катастрофата край Своге. Това са - действията на водача, техническото състояние на автобуса и това на пътната настилка, уточни главният прокурор Сотир Цацаров след извънредната среща при премиера.
 
Предмет на разследване ще бъдат действията на водача на катастрофиралия автобус. До края на деня Окръжна прокуратура София ще преценят неговата наказателна отговорност, посочи Цацаров. На второ място разследване ще се води спрямо превозвача и неговите задължения, свързани с конкретния курс и техническото състояние на автобуса и, на трето, състоянието на асфалтовата настилка, начинът, по който е изпълнена и приета, подчерта главният прокурор.
 

БГНЕС


Ще се разгледат цялата процедура по приемането и паспортизация на пътя след изпълнението му като такъв с отлично качество и всички последващи действия, свързани със сигнали, действия на АПИ и конкретния изпълнител. "Въпросното ограничение от 40 км/час на пътния участък, което не е спазено от шофьора, е поставено в резултат на лошото качество на пътя и след предписанията на АПИ за нов ремонт. В тази насока също ще бъде изискана цялата документация", отбеляза главният прокурор.

Общо пет сигнала са подадени само от началото на годината до фирмата, изградила пътя край Своге, за проблеми с пътната настилка в няколко участъка. Сред посочените проблеми са ниско сцепление на асфалта, пропадане на платното, некачествени мантинели и др. Това съобщи регионалният министър Николай Нанков.

Пътят край Своге ремонтиран през 2016 г., но работата била некачествена

Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" вече започна проверка за дейността на фирмата превозвач. В същото време транспортният министър Ивайло Московски съобщи данни от цялостна комплексна проверка на компанията, правена на 5 април т.г. Тогава "Автомобилна администрация" не установила нарушения. Проверката е констатирала, че фирмата притежава общо 6 автобуса, а този , който е участвал във вчерашната катастрофа, е с дата на регистрация 2001 г., посочи Московски.
 
Водачът, който е управлявал автобуса, е и управител на фирмата. Шофьорът притежава психологическо изследване, което е било издадено на 22 август 2018 г. с валидност до 22 август 2021 г. Има валидна карта за квалификация, издадена на 13 април 2018 г. и е валидна до 13 април 2023 г. Има и валидно свидетелство за управление на превозното средство, добави транспортният министър.
 
Междувременно и експертна група от Института за пътна безопасност ще започне независимо разследване на причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент до град Своге.
 

БГНЕС


27 август е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите, реши правителството.

Ужасът край Своге в снимки

Психолози от Института на МВР са ангажирани да окажат помощ след тежкия инцидент вчера с автобус в района на Своге, съобщи още вчера министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му психолози помагат както на близки на загиналите и пострадалите, така и на спасителите - пожарникари и полицаи.

При вчерашната катастрофа на автобуса край Своге към момента 16 души са загинали и 21 човека са ранени, обобщи данните министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънредния брифинг в Министерския съвет днес. Здравният министър увери, че лекарите полагат всичките грижи, които са необходими, за да може пациентите да се възстановят. Всички те са получили различни увреждания, допълни Ананиев.
 

БГНЕС


Шест души са настанени в "Пирогов", като четирима от тях са в тежко състояние. В болница "Св. Анна" също са хоспитализирани шестима (пет жени и един мъж). От тях в най-тежко състояние е жена на 62 години, която е в критично състояние. Във Военномедицинска академия (ВМА) двама души са в стабилно състояние, но 30-годишният мъж е в по-тежко състояние. В болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е настанен 59-годишен пациент - шофьорът на автобуса, който е с охлузвания и рани и без опасност за живота.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК 

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.