/ БГНЕС
Автобусът не бил преминал на време технически преглед през август
Шофьорът на катастрофиралия автобус при трагичния инцидент край Своге е имал дълъг стаж зад волана. Свидетелството му за управление на моторно превозно средство датира от 1977 г.

Ужасът край Своге в снимки

До момента 59-годишният водач има три акта за шофиране без колан и 7 фиша - за превишена скорост и за липса на книжка.

Автобусът
обаче се оказва, че не е преминал на време техническия си преглед.
 

БГНЕС


Автобусът-ковчег край Своге не бил минал повторен технически преглед?

Последният преглед е бил извършен през април, а срокът за следващия е изтекъл на 5 август, стана ясно по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се провежда в момента.

27 август, понеделник, е обявен за ден на национален траур.

Лекарите се борят за живота на най-тежко пострадалите, двама от които критично

Министерството на вътрешните работи е отворило телефона линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация  - 02 982 50 39.

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците.
 
ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК 

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.