Жители на Световрачане пред Дарик
98610
Жители на Световрачане пред Дарик
  • Жители на Световрачане пред Дарик
13-годишното дете, което е пътувало в преобърналия се край Своге автобус, е сред загиналите, потвърди кметът на Световрачане. Именно от това село са и повечето от хората, пътували в злополучния рейс.

Местните разказват, че детето е било с баща си и баба си. Жителите на Световрачене твърдят, че и тримата са сред загиналите.

Ужасът край Своге в снимки
 
Екскурзията е организирана от пенсионерския клуб в Световрачене. На нея е имало около 15 души от певческия състав на селото. До момента са събрани данните на 19 от пътниците. За един от тях вече я ясно, че е сред загиналите. Другите 18 са ранени. 15 човека обаче все още липсват от списъците, посочва NOVA.

Подобни екскурзии, като вчерашната до Седемте престола, с въпросния автобус се извършвали често - три или четири пъти месечно. Това разказаха местните в Световрачане пред Дарик. В прикачения звуков файл чуйте повече от тях.
 
16 души загинаха след като автобус с пътници от село Световрачене, които отивали на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки са ранените в различна степен. Произшествието на входа на Своге стана около 17.00 ч. 13 души загинаха на място, а трима на път към болниците.

Малко преди 4 часа сутринта бе възстановено движението по път II-16 София - Своге в района на Лесков дол, съобщиха от Агенция "Пъна инфраструктура". Около 14 часа обаче движението в двете посоки в района на инцидента бе затворено поради вземане на проби от асфалтовата настилка. Обходен маршрут е определен по пътя Мездра - Своге - Искрец - Костинброд - София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд.

Тежко е състоянието на пострадалите при катастрофата до Своге
 
От Столична колегия на лекарския съюз към БЛС изразиха съболезнования към семействата на загиналите и благодариха на медиците, борещи за живота на пострадалите: "Този тежък инцидент показа колко е важна ролята на държавата, значимостта на това институциите да работят в тясна колаборация, професионализмът да е водещ фактор. Най-вече показа незаменимостта на перфектно подготвените медици. Цялата държава работеше и продължава да работи в общ ритъм, за да може човешките здраве и живот да бъдат опазени. От това по-силно няма".
 
27 август, понеделник, е обявен за ден на национален траур.

Министерството на вътрешните работи е отворило телефонна линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация  - 02 982 50 39.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК