/ БГНЕС, архив
Грипът се предава и чрез говор, казва д-р Ангел Кунчев
Дори обикновен говор може да доведе до заразяване с грип. Това обясни пред "Труд" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му повечето мерки за защита срещу заболяването са само пожелателни, защото дори едно кихване в магазина е достатъчно и заразата е осъществена.

Атакуват ни 15 вида вируси през октомври и ноември

"Първо, когато започне епидемията, грипът е много широкоразпространен. Второ - много ефективно и лесно се предава. Дори обикновен говор води до разпръскване на частици много ефективно в периметър от 2-3 м около болния. Освен това най-заразен е човекът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси рязко спада, така че човекът може и да няма много вид на болен, но въпреки това да осъществява заразяване. Носенето на маски доказано не е особено ефективно", посочи специалистът.

Как да подсилим имунитета си и да се предпазим от вируси?

Във връзка с официалното представяне на информационната кампания за грипа днес д-р Кунчев уточни, че тази година вирусът "Мичиган" се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Може да ни атакува и "Хонконг", който е познат от миналата година.

Лекарите са категорични, че заболяването не трябва да се кара на крак. При над 90% от усложненията се случва тежко протичаща пневмония.
 

БГНЕС, архив


Само до 3% от българите се ваксинират срещу грип

Все още не е късно за противогрипна ваксина, посочи д-р Ангел Кунчев. Единственият критерий е да имаме 20 дни от имунизацията до срещата с вируса - "ако се направи през ноември, през декември се изгражда имунитет и човек по празниците може да счита, че е защитен", каза той и допълни, че епидемията тази година се очаква през януари.

Не може да се прогнозира с точност интензивността й, но ако се съди по данните от Южното полукълбо и по-точно тези от Австралия, там епидемията е била 2 и половина пъти по-интензивна от миналогодишната. Рисковите групи са хората над 65 и децата - от 5 до 19 години.