Д-р Радка Масларска: Недоволството на лекарите беше един естествен процес
Д-р Радка Масларска: Недоволството на лекарите беше един естествен процес / www.bestdoctors.bg
Д-р Радка Масларска: НЗОК е абсолютен пример за държавен монопол
61814
Д-р Радка Масларска: НЗОК е абсолютен пример за държавен монопол
  • Д-р Радка Масларска: НЗОК е абсолютен пример за държавен монопол

НЗОК е намалила драстично броя на пациентите, които имат право да приемат болниците, в които се лекуват недоносени бебета и деца със сериозни здравословни проблеми. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари" доктор Радка Масларска - завеждащ отделението по неонатология в болница „Токуда". Ако медиците се съобразяват с правилата, определени от Здравната каса, те трябва да връщат деца и бебета в животозастрашаващо състояние или да искат пари на ръка от родителите за лечение, което може да превиши 5000 лева. Д-р Масларска увери, че болницата ще продължи да приема пациенти, без да е необходимо родителите да доплащат, но това ще доведе до загуби на лечебното заведение. Eто какво още каза д-р Масларска пред водещата Лили Ангелова:

 

Водещ: След всички протести и оставки, на които станахме свидетели през изминалите дни, ето че и вашата гилдия изрази своето недоволство. Лекарите от „Пирогов“ казват, че са принудени да връщат пациенти, Лекарският съюз иска оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков и заплашва с протести в края на месеца, вие бихте ли се включили в такива протести?

Д-р Масларска: Недоволството на лекарите беше един естествен процес, който след получаване на бюджета тази година, щеше да се случи. Причината за това е, че възможностите на лекарите да лекуват и на пациентите да се лекуват са много ограничени. Между 30% и 40% е намален бюджетът за всички специалности. В области, където са недоносените бебета, рисковите недоносени деца, това е много страшно. На фона на намалената раждаемост в страната. В последните три години броят на ражданията намалява почти с около 6000 годишно, а се запазва броят на недоносените бебета... Намаляването на този бюджет създава сериозен проблем пред лекарите, тъй като това са деца, не може да се прогнозира колко ще се родят на месец и колко продължително трябва да бъде тяхното лечение. Един бюджет, който позволява в един от месеците да се лекуват деца, родени с ниско тегло, с проблеми в дишането, а в другия месец да нямаш право да лекуваш тези деца, създава сериозни притеснения сред лекарския екип, който трябва да поеме тези пациенти. В този смисъл това е един естествен протест, който ще бъде от всички специалисти в системата.

Водещ: Вие работите в частна болница, но и вашата клиника има сключен договор с НЗОК. Министърът на здравеопазването в оставка смъмри шефа на здравната каса и в изявление до медиите Десислава Атанасова засяга и вашата дейност. Ще прочета тази част от писмото: „Освен драстичното намаление на общия финансов ресурс прави впечатление и проблемът, който се оформя заради „лимитирането“ за всяка клинична пътека и особено за някои от тях, които като държавен приоритет, а и поради естеството на дейността, трудно се прогнозират – например клиничните пътеки „Нормално раждане“ за недоносените деца, при които не може да се прогнозира продължителността на лечението до нарастване на тегло, процедурите за диализно лечение и др.“ Обяснете ни как тези ограничения за прием на пациенти се отразяват на вашата работа, а и на самите ви пациенти? Касата ви казва, че имате право да лекувате 3 деца този месец, какво се случва с четвъртото?

Д-р Масларска: С четвъртото дете ще се случи това, което се е случило и на третото. Специално в отделението, в което аз работя и ръководя, не се обсъжда този лимит. Защото ние преди всичко сме лекари, ние нямаме право да върнем пациент - жена, която постъпва, която трябва да роди преждевременно, както се случва в последните дни. Особено в хода на тази засилена заболеваемост сред населението, включително и сред бременните жени. През последните седмици има повишаване честотата на преждевременно родените деца и тези деца имат нужда от интензивно лечение в повечето случаи, имат нужда от специални грижи и средства, които не могат да бъдат ограничени и лимитирани. Когато се роди едно дете с ниско тегло, то трябва да бъде реанимирано, да бъде поставено на изкуствена вентилация, да му бъде приложен медикамент за разгъване на белия дроб. Това са скъпоструващи и високотехнологични дейности и ние не може да кажем на четвъртия пациент, че той няма право на тези дейности. В този смисъл ние работим така, както трябва да изпълняваме своите дейности и да спазваме правилата за добра медицинска практика и пациентът да не усети, че ние работим на лимит. Много се надявам да се стигне до едно разумно решение. И бюджетът за тези пациенти, които имат нужда да бъдат лекувани и имат нужда да получат адекватна и високотехнологична помощ и от това зависи техният живот, тяхното здраве, зависи бъдещото развитие на тези деца, да не се обсъжда пред лекарите. Те да могат да работят спокойно.

Водещ: И все пак касата ви казва, че няма да ви плати за този четвърти пациент. Вие сте частна болница, имате ли право да кажете на този пациент да си заплати лечението?

Д-р Масларска: Като лекари ние нямаме право да кажем това нещо и никога няма да го направим, особено когато се касае за живота на човек, независимо дали той е току-що роден или е на 70 години. Ние трябва да направим това, което изисква състоянието на пациента. Разбира се, това ще рефлектира върху бюджета на болницата, върху натоварването на всички останали структури. Тъй като този бюджет е лимитиран във всички области и в този смисъл няма да има резерв, с който да можем да лекуваме пациента, който е извън лимитираните бюджети. И това е проблемът, заради това е недоволството на лекарското съсловие. Както казаха колегите от „Пирогов“, ние трябва на практика 3 месеца да работим без никакво заплащане, което означава персоналът да няма пари, да няма инвестиции за нова апаратура, за обучение, за ремонтна дейност. А това са неща, от които зависи добрата медицинска дейност във всяка една област.

Водещ: Бихте ли дала пример за лечение, за което НЗОК ви е поставила лимит?

Д-р Масларска: Един от сериозните примери, специално при недоносените деца, е приложението на медикамент, който подпомага разгъването на белия дроб. Това е един изключително скъп медикамент, който при децата изисква да бъде приложен между 2 и 5, при по-големите деца и до 6 флакона. Лимитирането на пътеките в областта неонатология означава, че специално при нас ние имаме месеци, в които нямаме право да лекуваме деца, които имат нужда от този медикамент. Клиничната пътека за лечението на тези бебета покрива разходите за медикамента, но при рестриктивния режим ще бъде невъзможно за болниците да поемат този разход. Клиничната пътека в този случай е 5000 лв., медикаментът струва около 700 лв. Голяма част от родителите на децата, които се раждат преждевременно, не биха могли да поемат лечението, ако касата не помага за тези деца. А ако не се приложи навреме лечението, това до голяма степен в свързано с живота на детето.

Водещ: В интервю за Дарик радио директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов определя дейността на здравната каса като монополен диктат, вие съгласна ли сте с това определение?

Д-р Масларска: Да, подкрепям доц. Миланов. Не съм съгласна пациентите да не могат да избират болницата, в която да се лекуват и да бъдат ограничени във възможностите да се проведе адекватно лечение. В този смисъл наистина се надявам да се стигне до едно разумно решение на НЗОК и тежкоболните, най-малките пациенти на България, да имат възможност да получат адекватно, високоспециализирано лечение, от което зависи бъдещето на нашата страна.

Водещ: В началото на нашия разговор казахте, че в последните седмици са се увеличили случаите на преждевременни раждания. На какво се дължи това?

Д-р Масларска: Въпреки че официално няма обявена грипна епидемия, има повишена заболеваемост. Определено това е периодът, в който има пик на вирусните инфекции. Една повишена заболеваемост сред населението е рисков фактор за инфекции при майките и при бременните жени и е до голяма степен причина за преждевременно раждане. Както и за раждане на бебета на термин, но с инфекции заради майката. И тези деца изискват по-специални грижи.

Водещ: Кой е най-успешният случай в практиката ви?

Д-р Масларска: Те са много, но има незабравими случаи. Може би един от тях е от миналата година и резултатът от лечението беше плод на екипната работа на много специалисти. Това беше една вродена вирусна инфекция, точно в този зимен период. При дете, което трябваше да се роди преждевременно, трябваше да се направи оперативна интервенция на самото легло при раждането, след това се включи нашият екип в интензивната терапия и беше борба за живота на детето повече от два месеца. Сега все още продължава борбата на родителите на това дете, но много се надявам с помощта на всички колеги, които се включват в лечението, в рехабилитацията, че то ще бъде добре.

Цялото интервю с д-р Масларска може да чуете тук.