Д-р Нели Нешева: Пациентът е най-важният фактор в здравната система
Д-р Нели Нешева: Пациентът е най-важният фактор в здравната система / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Нели Нешева: Пациентът е най-важният фактор в здравната система
62230
Д-р Нели Нешева: Пациентът е най-важният фактор в здравната система
  • Д-р Нели Нешева: Пациентът е най-важният фактор в здравната система

Най-важният фактор в здравната система е пациентът. Това каза в интервю за Дарик бившият директор на Здравната каса д-р Нели Нешева, коментирайки исканията на лекарите.

„Всички говорят за старата методика - това са едни правила за разпределение на средствата, които за да ги постигнем, за да стигнем до такъв тип справедливи, да кажем условно справедливи, защото все пак се работи с различен интензитет в различните градове, в различните здравни заведения. 2010 година, когато наследих Касата, имаше неспокойствие в системата. Беше почти същото положение. Имаше закани за протестни действия. Излизаха лекарите. Сега аз си мисля, че ако през 2013 година просто беше допълнена методиката с това да се допълнят дейностите, които се прехвърлят от Министерството на здравеопазването. Ако по същия начин беше подходено, с разговори, с обяснения, с доводите, които също са важни - доводите от мениджърите на лечебните заведения, от районните директори на касите, сигурно щеше да се постигне спокойствието, което беше през 2011 и 2012 година", каза още д-р Нешева.

По думите й тогава са успели не само да въдворят спокойствие в системата, ами болниците са върнали около 60 милиона лева от задълженията си. Имаха много задължения, и сега имат задължения болниците, но тогава успяваха да се освободят от част от задълженията към доставчици. А това за тях наистина е важно. Важно е и за работещите в тези заведения, как ще получат заплатите си, кога ще ги получат", добави д-р Нели Нешева.