ЦИК с приемна за граждани за въпроси по предстоящия местен вот
ЦИК с приемна за граждани за въпроси по предстоящия местен вот / снимка: Dariknews.bg, архив

Макар че местните избори още да не са насрочени от президента, Централната избирателна комисия (ЦИК) организира информационна кампания за начина, по който ще гласуваме за кмет и общински съветници.

В рамките на три дни - до четвъртък (23 юли) от 12.00 до 14.00 ч., ЦИК приема граждани в рамките на инициативата за отворени врати, каза Александър Андреев - член и говорител на ЦИК.

ЦИК с кампания „По-близко до избирателите”

Важно е избирателите да знаят кои имат право на глас: те трябва да са пълнолетни и да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание лишаване от свобода и да имат адресна регистрация с постоянен или настоящ адрес поне шест месеца там, където искат да гласуват, каза Андреев. Тоест изборът се обвързва с адресна регистрация, а не с фактическото живеене в определено населено място, подчерта Андреев.

В изборите за общински съветници ще има преференциален вот, така като беше в изборите за народни представители. ЦИК отговаря не само на въпроси, но и представя в София и във всички областни градове основите права на избиратели, посочи Андреев. Обсъдихме състоянието на копирната техника, подготовката на областните и на общинските администрации за организацията на изборите.

Затруднение при организацията може да се получи и от преминаването от лятно към астрономическо време. Това трябва да стане в 4.00 ч. на 25 октомври.

Обсъждахме гласуването с бюлетините и отчитането на преференциалния вот - той ще бъде седем процента от общинската избирателна квота, а не от действителните гласове за кандидатската листа, каза Андреев.

Съчетаването на местните избори с евентуален референдум няма да затрудни особено изборната администрация, но ще увеличи нейната работа, каза Андреев. Още е рано да се каже дали ще има референдум, това ще се реши от Народното събрание, каза Андреев.

Местните избори не трябва да се правят заедно с национален референдум, смята Петър Петков, член на Изпълнителния съвет на партия "Глас народен". Петков беше един от малкото, които дойдоха в началото на приемния ден за граждани в ЦИК. По думите му изборите за местни органи за власт и без това са сложни, а насрочването на референдум в същата дата, би объркало хората още повече. Той посочи, че е възможно гласуването, което ще бъде най-вероятно на 25 октомври, да се забави и да се образуват опашки пред урните.

Източник: БТА