/ БГНЕС
4 години затвор е присъдата, която Софийският окръжен съд определи за 30-годишната Цвета Таскова, шофьорката, която удари и обърна автобус на "Тракия".Съдът постанови шест години затвор, които намали с една трета на четири години при първоначален общ режим. Както и за четири години Таскова да не управлява моторно превозно средство. Тя е осъдена да заплати и разноските по делото, както и 20 хил. лв. за неимуществени вреди на брат на загинала жена при инцидента.

Цвета Таскова е обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" преди година и половина, при която автобус се преобърна край аутобана.

Процесът се гледаше по съкратената съдебна процедура, тъй като тя призна вината си. При катастрофата миналата пролет загинаха шестима души. Освен жертвите, в катастрофата имаше и десетки ранени.

Цвета Таскова катастрофа Тракия
БГНЕС

Голяма част от пострадалите не спират да питат защо обвинителният акт срещу Цвета Таскова за тежкия инцидент, заявиха днес в съда и трима от адвокатите на жертвите. Те също смятат, че наказание трябва да понесе и шофьорът на автобуса. 

"Въпреки болката на близките и пострадалите, се убедих, че подсъдимата не е карала безумно. Тя е един нормален шофьор", заяви наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов и поиска минимално наказание за обвиняемата - условна присъда. Той подчерта, че тя не е осъждана, има висше образование и е оказала първа помощ на пострадалите.

Цвета Таскова катастрофа Тракия
БГНЕС

"Още веднъж искам да изкажа съжаление, извинение и съболезнования към всички близки на жертвите и пострадалите. Някой от Вас може да си каже: Какво толкова, тя е жива? Аз искам да кажа, че има разлика между жива и живееща. Няма нощ, или ден аз да не живея с мисълта за катастрофата и за хората", каза самата Таскова и поиска от съда да й бъде даден шанс.

Определят наказанието на шофьорката, причинила катастрофата с автобус на „Тракия“ (ВИДЕО)

Пред медиите адвокатът на Таскова - Николай Кокинов коментира, че ще обжалва присъдата. По думите му прокуратурата е подходила обективно, като е поискала условна присъда. Според Кокинов е необосновано тежко ефективното наказание.

"Вътрешно убеден съм, че наказанието, макар и условно, щеше да постигне целите си", допълни прокурорът. Той каза още, че хората трябва да си вземат поука и да бъдат по-толерантни на пътя.

От експертизите по делото стана ясно,  29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса. После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата й се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал.

Цвета Таскова катастрофа Тракия
БГНЕС

Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити. Произшествието провокира и дебат относно мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите.