Черани не е финансирал НДСВ
Черани не е финансирал НДСВ / netinfo

НДСВ не е получавало пари за предизборната си кампания от бизнесмена Пиерпаоло Черани. Това заяви лидерът на партията Симеон Сакскобургготски в специално изявление пред медиите във връзка със скандала и обвиненията срещу неговия братовчед Виктор Емануил, в който беше замесено името на бившия български премиер.

Сакскобургготски съобщи, че е разговарял с Пиерпаоло Черани, който е бизнеспартньор на Савойския принц, само във връзка с проекта за строителство на нова детска болница в София и никога не е ставало въпрос за БТК.

Лидерът на НДСВ обясни, че ще изчака официални подробности около разследването срещу Савойският принц в Италия, защото научавал за скандала от медиите. „Много е жалко, че от един разговор между трети лица, и то доста колоритен и не съвсем сдържан, да се стига до сензационни обвинения”, каза Сакскобургготски.

Бившият премиер отхвърли твърденията, че срещу обещания за комисионни е водил разговори, за да съдейства на Черани да печели поръчки в здравеопазването и телекомуникациите. Много малко ме познавате, за да помислят въпросните господа, че мога да поискам процент, защото знаят перфектно отговорността, която носи човек в такъв момент, каза Симеон Сакскобургготски. Не съм вчерашен, работил съм дълги години в какви ли не сделки и не е имало такива моменти, слава Богу, добави той.

По повод твърденията на Черани, че е развеждал четири години министрите на НДСВ, Симеон Сакскобургготски припомни, че неведнъж е спестявал разходи на бюджета за пътувания. Бившият премиер призна, че е пътувал до Миланската скала със самолета на Черани, когато е бил поканен от италианския премиер Силвио Берлускони на концерт в Миланската Скала. Отиването ми там, колкото и да беше в качеството ми на премиер, не ми се стори служебно, за да поискам правителствен самолет, обясни Сакскобургготски.

Според него е много провинциално да се смята за престъпление възможността да използваш предложена услуга за превоз със самолет. Лидерът на НДСВ сравни ситуацията с предложение на приятел да те закара с колата си до Варна например.

Не смятам, че Черани е трябвало да очаква нещо в замяна на предложените си услуги, каза бившият премиер. Съжалявам много обаче, че зад предложените услуги и проявения интерес за детската болница, се оказва, че е имал и други намерения, но това е негова работа – може би и аз не съм преценил доста добре, каза Симеон Сакскобургготски.

На въпрос, дали е разговарял с Черани, за да продаде Врана за 100 милиона евро на чужд купувач, Симеон Сакскобургготски обясни, че всеки има право да разполага със собствеността си и това не трябва да интересува всички, тъй като е пазарна тема. Според него обаче изнесените цифри за продажбата били част от „известна бомбастика”. Защото цените били по-скоро като за Манхатън, отколкото за терен до софийското поле.

Сакскобургготски не изключи в условията на президентска кампания да се появят и други обвинения. Тъкмо затова от НДСВ се отказали от идеята да обявят в близките дни кандидата си за президент. Според лидера на жълтата партия в България имало среди, които се възползвали с подчертан ентусиазъм от този скандал с недоказани обвинения срещу него.

Ако бъде призован да свидетелствам, ще се отзова като „европейски гражданин”, обеща Симеон Сакскобургготски, обяснявайки че повече от 50 години е пазил името си и адвокатите му ще потърсят отговорност за неговото опетняване. След като се докаже истината, нещата се забравят бързо, но накърненото достойнство остава, каза лидерът на НДСВ.