Цацаров отказал на ВСС информация за делата срещу магистрати
Цацаров отказал на ВСС информация за делата срещу магистрати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) информация за висящите дела срещу съдии, прокурори и следователи, съобщи „Правен свят”, позовавайки се на публикация във в. „Сега”. Изданието е направило запитване запитване по Закона за достъп до обществена информация до ВСС. По-късно от прокуратурата опровергаха тази информация.

На заседанието си на 7 февруари кадровият орган на Темида реши да изиска информация от прокуратурата за всички образуваните досъдебни производства, постановени присъди, както и повдигнати и предявени обвинения срещу магистрати. Целта бе във ВСС да има актуална картина за делата срещу съдии, прокурори и следователи, мотивираха се тогава членовете на съвета и поясниха, че има вероятност след постъпване на тази информация да бъдат образувани и дисциплинарни производства.

След кратък дебат тогава, ВСС реши да поиска от прокуратурата и информация за делата срещу „неизвестен извършител - магистрат”.

На заседанието си на 31 юли т.г. Етичната комисия на съвета е решила въпросите на журналистите по темата да бъдат препратени на главния прокурор и на председателя на Софийския градски съд. В. „Сега” уточнява, че от тях отговори не е получил.

„Въпреки че решихме да направим регистър на съдиите и прокурорите, срещу които висят дела, главният прокурор ни обясни, че няма как да ни даде информацията, защото е класифицирана. А и повечето производства се водели срещу неизвестен извършител. Не е прав, но съветът не настоя докрай”, е коментирал член на съвета пред изданието.

След скандала около избора на Венета Марковска за конституционен съдия и оповестеното от прокуратурата в деня на клетвата разследване за корупция и търговия с влияние срещу „неизвестен извършител”, Съюзът на съдиите поиска да се проверят делата срещу магистрати, за да се знае кои се разследват.

„Такъв регистър е необходим, защото ако срещу магистрат има висящо дело, той може да бъде временно отстранен от длъжност, а страните по делата биха могли да му искат отвод. Той ще помогне и тези производства да не се бавят, тъй като това е предпоставка магистратът да бъде държан в зависимост”, е казала пред в. „Сега” председателката на ССБ Таня Маринова. Тя е обяснила още, че ако има регистър, ще може да се следи и колко бързо се разследват и гледат процесите срещу съдии и прокурори. Маринова не се съгласи и с тълкуването, че информацията за делата е секретна.

По-късно от прокуратурата изпратиха уточнение във връзка с публикацията. В него се казва, че на 15 март държавното обвинение е изпратило писмо до главния секретар на ВСС, в което изразява готовност да бъде предоставена изискана информация за образуваните и неприключили наказателни производства срещу магистрати.

„Проблемите, които според нас могат да възникнат, са с оглед характера на данните, обстоятелството, че в част от делата се съдържа класифицирана информация, по други протичат специални разузнавателни средства, както и с оглед законовата разпоредба в НПК относно разгласяване на материали по разследване”, се казва още в писмото до главния секретар на ВСС.

От прокуратурата уточняват, че са отправили молба до съвета да бъдат уведомени за „начина, формата и целите, за които ще се ползва информацията и за нейната публичност, с оглед разпоредбата на чл. 198 НПК” (забраната за разгласяване на материали от разследването без разрешение на прокурора).

До момента прокуратурата не е получила отговор от ВСС, нито пък този въпрос е бил обсъден на заседание на кадровия орган на Темида. Независимо от това исканата информация е подготвена за изпращане.