Бюджетът на болниците е орязан, твърди Атанасова, здравната каса я опроверга
Бюджетът на болниците е орязан, твърди Атанасова, здравната каса я опроверга / снимка: БГНЕС
Бюджетът на болниците е орязан, твърди Атанасова, здравната каса я опроверга
70261
Бюджетът на болниците е орязан, твърди Атанасова, здравната каса я опроверга
  • Бюджетът на болниците е орязан, твърди Атанасова, здравната каса я опроверга

Бюджетът на областните болници в страната е орязан с 20 на сто за януари, а дълговете на държавните и общинските лечебни заведения за първи път в историята са достигнали сумата от 402 млн. лв. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова, като уточни, че към януари миналата година задълженията на болниците са в размер на 340 млн. или със 60 млн. лева по-малко.

От ГЕРБ са категорични, че орязването на перите за болниците ще увеличи още повече техните дългове.

Пред Дарик от Надзорния съвет на касата обаче коментираха, че няма как бюджетът на лечебните заведения за януари да е намален, тъй като той ще бъде изготвен чак след месец. От надзора обясниха, че вероятно Атанасова е имала предвид парите за болниците за декември миналата година.

Тогава лечебните заведения отчетоха разходи в размер на 138 млн. лева. Тъй като тези средства бяха повече от планираното, Касата заплати 132 млн. лева. Дейността на болниците за останалите шест милиона подлежи на проверка и ако няма нарушения, финансовата институция ще ги покрие в края на този месец.

Според Десислава Атанасова причината задълженията на болниците да достигнат сумата от 402 млн. лева се крие в смяната на техните директори.

Всички директори, които бяха доказали своите качества на професионалисти и добри мениджъри, бяха подменени с хора, спуснати от партийните централи на БСП и ДПС, твърди Десислава Атанасова.

Бившият здравен министър посочи още, че броят на здравнонеосигурените българи е достигнал 2,034 млн. души, което говори, че правителството бездейства по въпроса.

За осем месеца министърът на здравеопазването не е внесъл в Народното събрание нито един проектозакон, който да касае сферата здравеопазване, каза Атаносова. Един-единствен беше внесен и той претърпя фиаско - при него има вето на президента, допълни тя.

От ГЕРБ са убедени, че случаите, при които има забавено лечение на деца, са следствие от невъзможността д-р Ива Станкова да управлява Фонда за лечение на деца. "Дали тя да бъде уволнена, както обеща министърът на здравеопазването или д-р Станкова да бъде така добра и сама да си подаде оставката. Решение за ситуацията има и то е да бъде върнат на поста човекът, който спечели доверието на цялото общество, което се нуждаеше от тези интервенции - Павел Александров. Да му се извинят и да го върнат на работа", коментира бившият председател на Обществения съвет към фонда Калин Каменов.

Според депутатите днес фондът обработвал детските заявления два пъти по-бавно, отколкото под ръководството на Павел Александров.