Българската реакция ще е остра, ако смъртните присъди се потвърдят
Българската реакция ще е остра, ако смъртните присъди се потвърдят / netinfo

Реакцията на българската държава ще бъде много остра, ако смъртните присъди на българските медицински сестри бъдат потвърдени. Това заяви късно снощи заместник- министърът на външните работи Феим Чаушев, който изненадващо пристигна на посещение в либийската столица. Той, обаче, няма да присъства в съдебната зала, а ще очаква развръзката на заседанието в посолството ни в Триполи. Все още не е ясно дали българските журналисти ще бъдат допуснати в съдебната зала.

В навечерието на заседанието либийското правосъдно министерство наложи безпрецедентно ограничение, според което днес в съдебната зала при произнасянето на присъдите ще могат да присъстват само трима представители на всички чужди и български медии, отразяващи процеса. Феим Чаушев обеща съдействие, макар че отговорът му беше уклончив:

„По какъв начин българската страна може да повлияе на това нещо? Ако е съдът в България, ще позволите ли някой друг да влияе?Аз не омаловажавам значението, действията и приноса на българската журналистика, но ако проблемът ще бъде решен от българската журналистика, ние какво търсим тук?”

По повод многобройните публикации в централните либийски ежедневници, които настояват за потвърждаване на смъртните присъди на български медици, Феим Чаушев коментира:

„Още като бях в София, още след първите публикации извиках временно управляващия на либийското посолство и пред него протестирах за подобни изявления От него получих следния отговор – че официалните либийски власти не стоят зад тези публикации. Но ние наистина сме възмутени от подобни публикации във вестниците”.

На въпрос дали очаква агресивно поведение от страна на семействата от Бенгази след произнасянето на присъдите на българките и палестинеца, Феим Чаушев отговори:

„Дано да не се случи, разбира се, подобно нещо, но доколкото ме е информирал посланик Олшевски, предприети са всички мерки и тук, в посолството, и на другите обекти за охрана, ако има подобно нещо”.

Заместник-министърът на външните работи заяви още, че ако след решението на съда, медицинските сестри имат нужда от разговор с психолози, то българските власти ще направят всичко, за да им го осигурят.