/ БГНЕС

Държавните и правителствени ръководители на държави членки на НАТО в Югоизточна Европа ще се срещнат в София. Това съобщи правителствената информационна служба.

Домакин ще бъде министър-председателят Кирил Петков. На срещата ще присъстват държавните и правителствени ръководители на държави членки на Алианса в Югоизточна Европа. Форумът ще се състои на 28 март в резиденция „Бояна”.

НАТО разполага съюзнически батальони в България, Унгария, Румъния и Словакия

Новината идва само ден след края на срещата на върха на НАТО, на която присъства и американският президент Джо Байдън.

Лидерите на Алианса се споразумяха да разположат четири бойни групи в Източна Европа, стана ясно след срещата в Брюксел.

"Създаваме четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия", се казва в документа.

Президентът предлага да вземем изтребители втора ръка на лизинг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна съюзниците засилват защитата си срещу потенциални химически, биологични и ядрени заплахи.

Премиерът Петков участва в съвместната сесия на евролидерите с Джо Байдън

"Повишаваме готовността на съюзниците за борба с химически, биологични и ядрени заплахи. Главният ни военен командир генерал Уолтърс активира химическата, биологическата, радиологичната и ядрената защита на НАТО. Съюзниците ще разположат допълнителни елементи за химическа, биологическа и ядрена защита, за да подсилят нашите нови и съществуващи бойни групи", заяви той на пресконференция след извънредната среща на върха на Алианса в Брюксел.


 
МС