/ DarikNews, архив
Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори меморандум между правителствата на България и Румъния за извършване на задълбочени проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево, съобщи правителствената пресслужба.
 
Анализът показва многократно нарастване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост 1, както и на търговския обмен по Рейнско-Дунавския коридор (коридор 7). Съществуващото съоръжение е открито за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му възможности не позволяват облекчаване на трафика.
 
Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спирания на движението. Това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения.
 
Борисов: Нов мост над Дунав ще поеме удвоен трафик

Изграждането на ново съоръжение при Русе-Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни.
 
С подписването на меморандума страните ще се стремят към подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона. В съобщението се казва, че подкрепа за изграждането на ново съоръжение на р. Дунав при Русе-Гюргево са изразили и местните и регионални власти на двете страни.