Проектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти, предложен от групата на „Възраждане”, който беше приет на първо четене в парламента предизвика бурни дебати, напрежение и полюсни мнения сред експерти, фармацевти, депутати и обществото. Става въпрос за нов начин на продажба на лекарства чрез вендинг автомати, което цели да овладее проблема със снабдяването в малките населени места в страната. 

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите промени.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече. С промяна в Закона за здравното осигуряване се въведе методика за финансиране на аптеки, работещи по договор с НЗОК и открити в отдалечени и труднодостъпни райони, припомни той и посочи, че в резултат на тази методика през последните осем месеца са отворени девет денонощни аптеки. Седем от тях са открити в области, в които преди това не е имало денонощна аптека. През тази година половината от новооткритите аптеки са в села и в малки градове, които са извън областни центрове. Ако се повиши целевото финансиране, навсякъде ще има аптеки и няма да има нужда от автомати за лекарства, допълни Маринов.

Поставянето на автомати за продажба на лекарства ще задълбочи проблема с достъпа до лекарства, тъй като автоматите ще бъдат пряка конкуренция на вече действащи аптеки и много от тези аптеки ще престанат да работят, каза още той.
 

Антон Вълев попита кой ще носи наказателна отговорност, ако дете си купи лекарство от машина и го изпие или бременна жена си купи капки за нос, които биха могли да провокират аборт. Ако някой иска да помогне на обществото, трябва да се повиши финансирането, каза още Вълев и посочи, че издържането на нощна смяна в една аптека предполага допълнително близо четири щатни бройки за магистър- фармацевти, което означава 18 500 лв за заплати на месец. Бюджетът за 28 нощни смени годишно е нищожен спрямо бюджета на НЗОК, а парите, които ще изхарчим по този начин, са нищожни спрямо обществената полезност, допълни той.  

За пореден път становищата от фармацевтичните организации не бяха разчетени по правилния начин от някои депутати, защото нито една фармацевтична организация не е дала положително становище в подкрепа на предложения законопроект, каза магистър-фармацевт Аделина Любенова. Ако между първо и второ четене на законопроекта не се организира широка дискусия, отговорността за самолечението на пациентите ще бъде на депутатите, добави тя. Любенова предложи общините да си отворят общински аптеки.

Свидетели сме на откровен политически PR, който предлага едно потенциално опасно за здравето решение, каза Николай Костов. Той посочи, че ако се приемат текстовете в този им вид, ще настояват за детайлна регулация на целия процес – на какви условия да отговарят автоматите, списък на продаваните в тях лекарства, лицата, които ще могат да зареждат автоматите и др.

Проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет – София посочи, че продажбата на лекарства през автомати носи риск за пациентите, живеещи в отдалечени и труднодостъпни места, тъй като там живеят основно възрастни хора, страдащи от няколко заболявания и приемащи 5 -10 лекарства едновременно. Допускането на прием на лекарства за тези хора без консултация с лекар или фармацевт е високорисково и е безотговорност, допълни тя.

"Бихме подкрепили всяка инициатива, която ще даде по-голям достъп до лекарства в населените места, където той е затруднен. Затова бихме застанали и зад идеята за поставяне на вендинг машини за медикаменти, но при спазване на всички изисквания и фармакологични стандарти". Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков по NOVA NEWS.
 

Парламентарната група на ПП-ДБ е против законопроекта за продажба на лекарства във вендинг машини. Това коментира и депутатът Катя Панева.

„След като видяхме, че получи подкрепа от ГЕРБ и имаше мнозинство, за да мине на първо четене, имахме срок в рамките на 3 дни да предложим промени, които поне да минимизират този абсурд. Няма как да се продават лекарства по лекарско предписание, без да бъдат отпуснати от магистър-фармацевт. Колегите предлагат да се включат и лекарства по лекарско предписание, имаше и предложения, които не влязоха разбира се, част от тези лекарства да са по Здравна каса”, заяви Панева.

„Залага се да се развие пълен монопол. Последствията ще са много големи. В малките населени места, където има останали малко дрогерии, малко аптеки, те ще затворят”, заяви Панева.

По думите й в чужбина във вендинг машини се продават само хранителни добавки, билки, витамини.  

„Това предложение няма да реши проблема с липсата на здравни работници, които да обслужват качествено пациентите. Малкото останали дрогерии и аптеки ще заключат”, каза Панева.
 

Трябва да има вендинг машини за лекарства, тъй като в голяма част от селата няма никакви аптеки и никой не може да си вземе и най-обикновените лекарства, това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ИТН проф. д-р Андрей Чорбанов по повод спора по темата.

Проф. Чорбанов обясни още веднъж, че страховете на фармацевтите са неоснователни, тъй като в тези машини ще има само лекарства без лекарство предписание, които всеки може да си купи от аптека. 

"Който ходи в малкия град или в селата се налага да се зареди с лекарствата, пазарува кметът или някой друг. Взимат, пазаруват и дават на възрастните хора, които нямат възможност. Дори малките магазинчета там се зареждат с лекарства. Това кой го контролира сега?! И друго да питам - кой контролира саковете с лекарства, които влизат всеки ден от Гърция и Турция. Идете в аптеките в Одрин да видите как се пазаруват лекарства - една част, защото са по-евтини от България, а други, защото липсват у нас", посочи той. 
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА, nova.bg