БСП връща заместник-председателите начело на партията
БСП връща заместник-председателите начело на партията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
С обсъждането на новия проектоустав започна работа заседанието на Висшия съвет на БСП. В него участваха министрите и депутатите от социалистическата партия. Промените в устава предвиждат връщането на два заместник-председателски поста в партията.

Според новия устав БСП ще има двама заместник-председатели, отговорни за направленията партийна дейност и публични политики. В изпълнителното бюро ще влизат и двама секретари, отговорни за коалиционната и медийната политика, както и секретар-касиер. За да се избегне преизбирането на даден партиен пост за повече от два последователни мандата от четири години, уставът въвежда мандатност, но само за ръководните партийни постове.

Според новия устав, след гласуването му на заседанието на конгреса на пролет, Висшият съвет на партията ще бъде преименуван на Национален съвет на БСП. Аргументите за това са, че понятието „висш” можело да доведе до аналогия с негативен ефект.

Очаква се пленумът да приеме и партийната позиция за Косово. В проекторешението се посочва, че Косово е уникален случай, който не може да даде основание за окуражаване на сепаратистки движения, нито за опасения от подобно развитие на ситуацията в страни със значителни малцинства.