/ БГНЕС
БСП подготвя свои алтернативни и икономически социални мерки, целящи преодоляване на последиците от коронавирус епидемията, стана ясно от думите на икономиста и депутат от левицата проф. Румен Гечев.

На брифинг в централата на партията той обяви, че от левицата приветстват част от икономическите мерки на правителството, предприети в помощ на бизнеса, но ги оценяват като малко закъснели. Ето защо вече са стартирали и поредица от срещи с различни браншови организации. „Искаме да стиковаме техните интереси с нашите виждания“, поясни Гечев.

ВМРО с пакет от мерки за преодоляване последиците от кризата

От опозицията одобряват част идеите на правителството, сред които парите за извънреден труд в МВР, допълнителната капитализация на Българската банка за развитие, както и покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика, но в същото време има сериозни бележки.

„Буди недоумение как правителството и премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че даже с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв., сумата е 2,27 млрд. лв. Като се извадят тези 600 млн. данъчна ваканция, които ще са изискуеми от българския бизнес след тези 3 месеца, сумата става по-малко от 2 млрд. лв.“, обърна внимание проф. Гечев.

Премиерът и министрите даряват по 1000 лева от заплатите си на семейства в нужда

По неговите думи БСП има сериозни възражения по отношение на липсата на механизми и детайли как точно средствата ще бъдат разпределени. Той добави, че държавата няма разчети и правителството не знае за какъв период се предлагат мерките, както и не казва колко души ще се възползват от тези мерки. "Като направихме сметка- виждаме, че има много сериозни противоречия", сподели Гечев.

Асоциацията на прокурорите призова за единна дарителска кампания за COVID-19

"Ние сме напълно наясно какъв пакет от алтернативни мерки като насока ще предложим от БСП. В момента нашите екипи работят заедно с представителите на браншовите организации. Предстоят ни допълнителни срещи с тези браншови организации, за да стиковаме техните предложения с нашите виждания", завърши Румен Гечев.