/ iStock/Getty Images
Асоциацията на прокурорите призова правителството за организиране на единна дарителска кампания за събиране на средства, които да помогнат за справяне с епидемията от коронавирус и ликвидиране на последиците от нея.

Според прокурорите създаването на единна национална кампания ще „канализира, обедини и улесни усилията“ на всички, желаещи да направят дарения.

Два нови случая на коронавирус у нас, децата с хронични заболявания са застрашени

Предложението им включва създаването на:

- единен национален дарителски телефонен номер, на който всеки един гражданин да може бързо и безопасно да дари избраната от него сума чрез изпращане на SMS;
-единна национална банкова сметка;
- удобна, гъвкава и модерна онлайн платформа за безкасови картови дарения;
- национална рекламна кампания за популяризиране на инициативата в централните и местни електронни и печатни медии.


„В тази толкова трудна за цялото човечество и за всеки един от нас обстановка, се обръщаме към всички български граждани, юридически лица и институции, с призив да бъдат съпричастни, обединени и солидарни“, призовават от професионалната организация.

Лудогорец се включи в борбата срещу коронавируса

Според Асоциацията на прокурорите по този начин ще бъде създаден ефикасен механизъм за прозрачност и обществен контрол, а събраните средства ще бъдат ежедневно отчитани, след което бързо и справедливо насочвани на там, където са най-необходими.

„Да бъдем заедно и единни, без оглед на професия, пол, възраст, принадлежност и убеждения! Да покажем, че сме достойни за предците ни, които с всеотдайността, кръвта и труда си са отвоювали, изградили и запазили България през вековете. Това е каузата и борбата на нашето поколение! „Който спаси един човешки живот, спасява целия свят!“, пишат още прокурорите в призива си.