/ БГНЕС
Да се създаде Национален икономически щаб, който да започне да набелязва мерки срещу негативните последици за страната от разпространението на коронавируса - това предложи премиерът Бойко Борисов на депутатите в парламента.

Министър-председателят благодари на всички парламентарни групи, че са подкрепили единодушно предложението на Министерски съвет за въвеждането на извънредно положение заради заразата, което ще бъде в сила за страната ни до 13 април. Въпреки че подкрепи мярката, опозицията от БСП обърна внимание, че е време страната ни да помисли как да преодолее негативните икономически последици от COVID-19.

България въведе извънредно положение до 13 април

Предложението на Борисов предвижда в щаба да влязат излъчени от парламентарните групи експерти по финансови и икономически въпроси, както и ресорните министри в кабинета.

„Г-жо Нинова, ние днес лесно можехме да кажем стопанско-икономически мерки. Не съм го направил, защото очаквах подобно поведение на парламента. Второ – не е честно към следващо правителство, каквото и да е, тъй като остава сравнително кратко време до следващите парламентарни избори, да се вземат решение, с които мнозинството лесно да похарчи едни пари“, обърна се премиерът към лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова: Борисов да ограничи изказванията, всява паника

„Това не отменя работата на министрите, но в една по-спокойна и делова обстановка да знаем с какви пари разполагаме, колко можем да похарчим. Когато актуализираме бюджета, да знаем, тази мазнинка на държавата как да я разпределим в следващото време“, заяви още Борисов пред депутатите.