Те ще останат членове на БСП, гарантира партията
БСП се разграничи от тримата техни членове, които са служебни министри в настоящия кабинет, назначен от президента Румен Радев. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след Националния съвет на партията. 

"Приехме официална позиция на Националния съвет със 104 "за", 5 "против" и 3 "въздържали се" по отношение на тримата служебни министри - членове на съвета, и тя е, че се разграничаваме от тях. Не носим политическа отговорност за техните действия оттук нататък, а също и за действията на цялото  служебно правителство. Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии, които и да са те", посочи Нинова. 

Тези, които са назначени за министри, заместник-министри, областни управители и заместник областни управители участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат от БСП, уточни лидерът на партията. 

Нинова гарантира, че те ще останат членове на БСП. "Никога не сме имали намерение да ги изключваме", допълни тя. 

"Основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати", посочиха още от БСП. 

Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите, обяви още председателят й. Борислав Гуцанов ще оглави предизборния щаб на левицата.

"Днес Националният съвет одобри водачите на листи, местата на гражданска квота и коалиционни партньори. Избрахме Предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще участваме на изборите. Определихме график за провеждане на Общинските конференции и подреждането на листите след водача от местните структури. След откриването на кампанията на Бузлуджа и след тези действия сме вече напълно готови за една позитивна и добра кампания. Остави ни платформата, по която уточняваме още някои детайли", посочи още Корнелия Нинова.