Румен Гечев
Румен Гечев / БГНЕС
БСП иска парламентът да излезе с решение Сметната палата да провери държавния бюджет
96075
БСП иска парламентът да излезе с решение Сметната палата да провери държавния бюджет
  • БСП иска парламентът да излезе с решение Сметната палата да провери държавния бюджет
БСП поиска Сметната палата да провери как правителството разпределя средства от държавния бюджет в последните месеци. Причината - според социалистите кабинетът е нарушил закона.

Опозицията обвини управляващите, че задържат разходите през годината, а в края й разпределят стотици милиони левове.

БСП праща процедурата за приемане на бюджета в КС, ГЕРБ видя популизъм

Проверката на Сметната палата според депутатът от левицата Румен Гечев се налага тъй като правителството правели комбинации в държавния бюджет, а след това разпределяли големи суми. Това било в нарушение и на закона за бюджета, и на Конституцията.

"Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на закона за бюджета", констатира депутатът Румен Гечев. Той настоя управляващите да спрат с комбинации, с които задържат разходите до края на годината.

Парламентът прие окончателно Бюджет 2018

Трикът на управляващите, обясни Румен Гечев, е цяла година да ни проглушават за излишъци в бюджета, заради това, че не харчат 2,5 млрд. лв. капиталови разходи няколко години вече, задържат огромни средства, което лишава българските фирми - малки и средни, българските потребители от тези пари, намалява динамиката на БВП и "на тъмно, в края на годината изведнъж си ги разпределят, след като цяла година са отчитали псевдобюджетни излишъци".

От БСП не допускат, че мнозинството ще отхвърли предложението за одит на Сметната палата. Това би означавало, че имат притеснения, че разходите на правителството са незаконосъобразни и целесъобразни.