Депутатът от БСП Жельо Бойчев
Депутатът от БСП Жельо Бойчев / БГНЕС, архив
Отговорът на ГЕРБ от Менда Стоянова
95384
Отговорът на ГЕРБ от Менда Стоянова
Жельо Бойчев за приемането на Бюджет 2018
  • Отговорът на ГЕРБ от Менда Стоянова
  • Жельо Бойчев за приемането на Бюджет 2018
БСП праща процедурата на приемане на бюджета за следващата в Конституционния съд. Това обявиха депутати от левицата. Социалистите смятат, че има нарушение на процедурата по приемане на бюджета. От ГЕРБ отрекоха да има нередност и съзряха в опозиционния ход "чист популизъм".
 
Парламентарната група на БСП дава процедурата по приемане на бюджета за следващата година на Конституционния съд, обяви в кулоарите на парламента народният представител от левицата Жельо Бойчев. Повод за решението на БСП е предложението на Васил Антонов за отпускане на 1,13 млн. лв. за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир. То бе прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване на бюджета вчера.

Парламентът прие окончателно Бюджет 2018

"Правим това с ясното разбиране да се противопоставим на поредния опит за неглижиране на българското Народно събрание. Това се превръща в политика от страна на ГЕРБ", каза Бойчев и допълни: "Вчера на нас ни бе обяснено, че няма никакъв смисъл да се правят предложения в бюджета, защото, видите ли, те щели да бъдат необвързани. Вчера ни беше обяснено, че цялата процедура по обсъждане на бюджета няма никакъв смисъл, защото, видите ли, вече един път Министерският съвет я е предложил и не можело да стават промени в нея. Властта в България произтича от българския народ и оттам от българското Народно събрание. Не може министър Горанов да налага волята си на българското Народно събрание", каза депутатът от опозиция.
 
БСП категорично ще се противопостави на тази тенденция от страна на ГЕРБ да неглижира и обезличава парламентарната демокрация, увери Бойчев.

Веднага след социалистите дойде и отговорът на ГЕРБ. Председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова каза по повод действията на опозицията, че става дума за "чист популизъм и нищо повече". "В крайна сметка приемането на законодателството е преди всичко процедура и спазване на тази процедура както е разписана. Смятам, че случаят се използва за вид популизъм. Радвам се, че БСП са взели решение да дадат този случай на КС, за да стане ясно, че тук противоконституционност няма и последната воля на народните представители е тази, която решава нещата", каза тя.

Депутатите не отпуснаха пари за ремонт на "Св. Александър Невски"

Стоянова изрази уважението си към същината на предложението, направено от депутата от левицата за храма в столицата и Зографския манастир. Наистина има много религиозни и нерелигиозни паметници на културата, които се нуждаят от финансиране, ремонт, поддръжка, не са един и два, каза Стоянова, като допълни, че може да цитира много такива.
 
Председателката на бюджетната комисия изтъкна, че лично е внесла предложение за допълнителна субсидия за Рилската света обител, но то е било внесено на комисия, изработено правилно, така че да бъде прието в зала.
 
ГЕРБ нееднократно е доказвала, че се грижи за тези светини, включително при необходимост със собствени средства, каза Стоянова.