Св. Александър Невски
Св. Александър Невски / ThinkStock/Getty Images
Няма да има 1 млн. лева в държавния бюджет за 2018 г. за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски" и на манастира "Св.Георги Зограф" в Атон, реши окончателно парламентът. Министърът на финансите Владислав Горанов обаче се ангажира да се намерят средства за двата религиозни обекта.

Парламентът прегласува и този път отхвърли текста на чл.6 от държавния бюджет заедно с изненадващо приетото вчера предложение на Васил Антонов от БСП за храма "Св.Александър Невски" и Зографския манастир. След това чл.6 - бюджетът на Министерския съвет - беше приет по вносител без средствата за двата религиозни обекта.

Скачат детските надбавки: Увеличението между 3 и 5 лева

Преди гласуването Председателският съвет обсъди с представители на бюджетната и правната комисия как да се процедира при възникналия казус, тъй като тези пари не са отразени в рамката на държавния бюджет. Имаше предложение от Йордан Цонев /ДПС/ бюджетната комисия да се събере и да изготви нов доклад по рамката на бюджета, в който да бъдат включени и тези допълнителни средства.

Депутатите запазиха годишния размер на партийните субсидии

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че процедурата, предложена от Цонев се отнася за времена, когато правилникът на НС се е спазвал в максимална степен, а другата процедура, разяснена от Данаил Кирилов - за епохата "ГЕРБ". Тук основният въпрос е един - народните представители дали искаме или не да се заделят в държавния бюджет разходите за двата религиозни обекта, коментира Карадайъ. След като отпускането на средствата беше прегласувано и на практика отхвърлено, депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала.

Какво записаха депутатите в държавния бюджет за 2018-а?

Министърът на финансите коментира, че държавният бюджет е сложна система от взаимообвързани по математически начин показатели и понякога промените на второ четене водят до проблеми при изпълнението на бюджета. В нито един момент позицията на управляващото мнозинство не е била против да се инвестира в културни паметници, посочи той.

Драгомир Стойнев от БСП възрази остро срещу арогантното, по думите му, изказване на финансовия министър. Той отбеляза, че левицата е против на тъмно с постановление на Министерския съвет да се определя кои манастири да получават средства. Ако не беше този казус, вие никога нямаше да дадете пари за "Александър Невски" и Зографския манастир, и това да го чуят патриотите, каза той.

Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да се придържат към нормалния диалог. Министър Горанов по никакъв начин не е нарушил нито правилника, нито Конституцията, добави той.

Мустафа Карадайъ благодари на министъра за поетия ангажимент и отбеляза, че от ДПС ще следят за неговото изпълнение. Нормален тон ще има, когато всички тук спазваме Конституцията, правилника на парламента и законите на страната, подчерта той. Карадайъ се обърна към председателя на НС с думите: "Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка", и призова мнозинството да не я заставя да нарушава правилника.

"Днес мнозинството не бламира опозицията. Става въпрос за два национални символа. Вие днес бламирахте народната памет", заяви Васил Антонов от БСП.
БТА