/ БГНЕС, архив
Приходи за близо 24 млрд. лв. и разходи за почти 12 млрд. лв.
Приходи, помощи и дарения за 23 515 773 100 лв. заложиха окончателно в бюджета на държавата за догодина депутатите с приетата на второ четене обща бюджетна рамка.
Предвиждат се постъпленията от данъци да са малко над 21 млрд. лв. Заложени са разходи за 11 923 291 500 лв., като текущите харчове ще са за близо 9,5 млрд. лв., в т.ч - за персонал - 4 482 331 800 лв.

Парламентът удължи заседанието си до полунощ

Общата трансферна сума от бюджета е 11 100 063 700 лв. За общините ще бъдат заделени 3 264 075 100 лв.; за Държавното обществено осигуряване - 4 495 090 400 лв.; за НЗОК - 1 286 186 000 лв., в т.ч. трансферът от Министерството на здравеопазването ще е 24 000 000 лв. Вноската ни в ЕС ще е малко над 1 млрд. лв.

Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

Бюджет на пропусната година за България, харчене на пари без ясна цел и резултат, и обслужване на корпоративни интереси. Така обобщиха от БСП план-сметката за 2018 г. Продължаваме да сме единствената европейска страна, подчерта Жельо Бойчев, която облага минималните доходи; ако се приеме прогресивният данък, както предлага левицата, над 1 млрд. лв. разполагаем доход ще остане у гражданите, посочи той и обвини управляващите, че умишлено подценяват БВП, за да декларират по-късно свръхсъбираемост.

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" припомни, че именно БСП е въвела плоския данък и каза, че човек трябва да има историческа памет.

Горанов: Бюджетът е за 100% от българските граждани

ГЕРБ прави бюджет за купуване на политическо влияние, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й, управляващата партия "налива пари" чрез министерски постановления, което е "сбъркан модел". Наливали се средства и в доказано неработещи системи като образование, здравеопазване. Затова левицата предлага повече пари, но за реформирани системи, т.е. болниците да не са търговски дружества, а в образованието парите да не следват ученика.

НС одобри разходи от над 1 млрд. лева за военното министерство за 2018 г.

Ако ГЕРБ беше управлявал без прекъсване през последните осем години, щяхме да сме с по-голям икономически растеж и с по-малък дефицит, отговори й председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов. Две от тези осем години вие бяхте на власт и ни върнахте с осем години назад; нямаме формула за деление на наши и на ваши по отношение на общините, декларира той.

Парламентът прие бюджета на НЗОК за догодина

За разлика от миналата година, виждаме сравнително добре планиран БВП и на тази база прилични планирани приходи, отбеляза Йордан Цонев от ДПС. Въпреки всичко смятаме, че приходите са планирани консервативно, но най-голямата беда е в разходната част, посочи той.
 
Според него е трябвало разходите да бъдат насочени към реформи, да се използва правилно икономическият цикъл. Ако растежът бъде насочен през инвестициите, а не през потреблението, има възможност той да бъде ускорен до 6-7%, но няма сериозни стъпки, които да насочат икономиката към по-мощни инвестиции, външни и вътрешни, констатира Цонев.
БТА