Народно събрание
Народно събрание / Sofia Photo Agency, архив
Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г., предаде Агенция „Фокус“.

Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %.

Депутатите не отпуснаха пари за ремонт на "Св. Александър Невски"

При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне
7,1 %. През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %.

Как ще бъде разпределен?
В
средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. С приетия бюджет бяха предвидени:
180,5 млн. лв.
за опазване на границата, а 35, 2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за общините в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Депутатите приеха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 година с разходи от 3,300 млн. лева. Народните представители първоначално приеха предложението от алтернативния бюдет на БСП да отпуснат 1, 130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха. Обсъждането и гласуването на бюджета за 2018 г. продължи в две пленарни заседания.

Парламентът отпусна допълнителни 398 000 лева за Рилския манастир, така средствата за издръжка на светата обител за 2018 г. стават общо 597 хиляди лева.

Парламентът одобри и трансферите за Българска академия на науките и за държавните висши училища за следващата година. За БАН са отпуснати - 83 млн.лева, за Софийски университет "Св.Климент Охридски" - 58 млн.лева, за Университета за национално и световно стопанство - близо 22 млн.лева. Техническият университет - София ще получи догодина 41 млн. лева, Медицинският университет в София - 34 млн. лева, а Университетът по архитектура, строителство и геодезия - 13 млн. лева.

За Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" са предвидени близо 4 млн. лева, за Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - 4,2 млн. лева, а за Национална художествена академия - 5 млн. лева.

За Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" са отпуснати 11,8 млн. лева, за Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов - близо 4,9 млн. лева, а за Националната спортна академия "Васил Левски" - 14 млн. лева.
Агенция „Фокус“