/ БГНЕС
БСП определи Бойко Борисов и ГЕРБ като колонизатори на българите, обвини управляващите, че гласуват бюджета на страната за догодина "на тъмно", пренасяйки дебатите в късните часове на нощта в опит да скрият алтернативните идеи на левицата.

На брифинг в парламента депутати от БСП обобщиха най-важните за тях изводи от среднощната дискусия в пленарната зала по план-сметката на държавата като повториха, че това е бюджет на една загубена за България година, запазващ данъчната несправедливост и по този начин даващ възможност на богатите у нас да станат още по-богати, а бедните - все повече.

Парламентът одобри бюджетите на министерствата за 2018 г.

"Ние сме български горд народ, но за съжаление г-н Борисов и ГЕРБ са едни много груби колонизатори, които обричат България на същата участ, до каквато са стигнали индианците в Северна Америка", посочи Стоян Мирчев. Колегата му Жельо Бойчев напомни за "феодалните старчета" на Симеон Дянков.

Учените да излязат на протест на улицата, а не само със спуснати черни знамена, продължиха от БСП по темата "наука". Бюджетът за наука е бюджет на ликвидация, в парите за БАН липсват едни 15 млн. лв. за физическо оцеляване, за вода, за ток, за достъп до световните бази данни, обоснова апела Стоян Мирчев.

Менда Стоянова: Учените от БАН искат сигурни заплати, без да се търсят резултати

За здравен геноцид, заложен в бюджета за здраве догодина, предупреди Георги Йорданов. Има мантра, отбеляза той, че парите в здравеопазването през 2018 г. се увеличават с 400 млн. лв, истината е, че реалното повишаване е само 170 млн. лв., които ще компенсират увеличението на минималната работна заплата, на енергоносителите и инфлацията.

Среднощно заседание на НС заради Бюджет 2018

Георги Гьоков на свой ред подчерта, че ГЕРБ и Патриотите са лишили над два милиона пенсионери от средно по 70 лв. към пенсията месечно, отхвърляйки преизчисляването на пенсиите, както настояваше левицата и което би струвало 750 млн. лв.на бюджета.
БТА