От БСП биха подкрепили правителство на втората по големина парламентарно представена партия "Има такъв народ", ако социалистите бъдат потърсени за консултации. Евентуалната подкрепа обаче би била за политики и от БСП нямало да влизат в коалиция и да предлагат министри. Такава заявка даде лидерката на левицата Корнелия Нинова по време на консултациите с държавния глава за съставянето на ново правителство.

Подкрепата от червените обаче ще бъде получена срещу следните условия - да се предприемат стъпки за преодоляване на кризата в помощ на хората и икономиката, да се започне ревизия на управлението на Борисов, да се направят бързи и конкретни стъпки по плана за възстановяване и устойчивост и нови изборни правила.

БСП реши да подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат


От своя страна държавният глава Румен Радев посочи, че консултациите с левицата са важни заради опита на БСП. Радев не изключва на базата на консултациите  хипотезата и за връчването на трети мандат.

Румен Радев каза, че ще задава този въпрос на БСП и на следващите парламентарни групи - при достигане на хипотезата за трети мандат, каква е готовността и намеренията им за съставяне на кабинет, какъв е диалогът с другите парламентарни групи.

На този въпрос Нинова посочи, че ще решат това, когато евентуално им бъде връчен мандат като трета политическа сила.

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ - вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс”, приветства партията президентът.

"Има такъв народ": Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протеста (ВИДЕО/СНИМКИ)

И при срещата си с БСП президентът отбеляза, че предизвикателствата пред страната са значими и изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет.

„Както заявих в речта си пред Народното събрание, този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции. Те само могат да задълбочат кризата. Затова и тук виждам вашата роля, с вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност, чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание”, каза още държавният глава.

По-късно пред журналисти Корнелия Нинова каза, че президентът Румен Радев не е заявил пред БСП, че ще връчи третия мандат за правителство на тях, ако се стигне до тази хипотеза.

Нинова каза, че ако бъде връчен трети мандат на БСП, ще съберат политическите колективни органи на партията и ще решат какво да правят, като ще се съобразят със седем дневния срок .

На въпрос Корнелия Нинова каза още, че по никакъв начин не обвързват подкрепата на Румен Радев за президентските избори с връчване на трети мандат на БСП.

 Ако не желаят нашата подкрепа,значи не я желаят, каза Нинова в коментар на позицията на "Има такъв народ", че няма да участват в коалиция с партии от статуквото.

БСП Румен Радев Корнелия Нинова
Георги Димитров

БСП Румен Радев Корнелия Нинова
Георги Димитров

БСП Румен Радев Корнелия Нинова
Георги Димитров