Масово искат хората да се ваксинират - това е единственото решение, отсече премиерът
Толкова бързо се развиват нещата по "Зеления пакт", че 2030 г. съвсем скоро ще дойде, каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в химическия завод "Неохим" в Димитровград Заедно с него е и вицепремиерът Томислав Дончев.

Борисов допълни, че това са структуроопределящи предприятия. Той изтъкна, че "много здраво сме стъпили" в преговорите с "Газпром" за намаляване на цената на природния газ. Това е позволило да се намалили цената на природния газ с над 50 процента и то със задна дата. Благодарение на предоговорените цени, само на завода в Димитровград са били върнати 17 млн. лева. Така са се запазили всички работни места. "Сега продължаваме работа по Зеления пакт, за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците", изтъкна Бойко Борисов. Освен това интерконекторът с Гърция се строи и в края на годината ще да бъде готов. Това ще позволи в страната ни да се внася всякакъв вид природен газ.От ръководството на "Неохим" изтъкнаха, че благодарение на предоговарянето на цените с "Газпром" и постигнатите по-ниски цени на природния газ, над 1000 работни места са били запазени.

Ангелов: Ваксинацията върви с добри темпове, решаваме логистичните проблеми (ВИДЕО)

Вицепремиерът Дончев посочи, че в плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса. Един от стълбовете за подкрепа е точно за "зелен преход". Водят се преговори с Европейската комисия, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за "зелен преход". От ЕК искат да са три пилотните района - Перник, Кюстендил и Стара Загора. България настоява те да са повече, включително и Димитровград.

"Ние сме за малко по-голяма част от територията да бъде обхваната от Фонда. Там са 2,3 млрд., които са точно фокусирани към тези производства, които генерират емисии, за да станат нискоемисионни", добави Томислав Дончев. По думите му колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре, защото той все още е в ранна фаза.

Обиколката на Борисов продължи и в Малево заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.