Борисов: Правителство отпусна 28 млн. лв. за обезщетения и ликвидиране на чумата 
Борисов: Правителство отпусна 28 млн. лв. за обезщетения и ликвидиране на чумата  / Правителствена информационна служба
Министър-председателят се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис
В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването африканска чума по свинете, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов отбеляза, че за целта в страната се прилага план, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите, който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор и редуциране на популацията от диви свине.

Бойко Борисов се срещна с президента на Световната медицинска организация

Министър-председателят Борисов изтъкна, че за да бъдат приложени с цялата си сила тези мерки, се използва сериозен финансов ресурс. Премиерът добави, че българското правителство е отпуснало 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете на територията на България

Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи. Министър-председателят Борисов изрази надежда, че в най-кратки срокове Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от България, по овладяване на различни заболявания по животните, в това число и Африканската чума по свинете.

Борисов се засегна от словото на Радев: Някои се напочиваха през август, докато ние работехме

Според премиера Бойко Борисов разпространението на болестта АЧС е не само регионален, но вече и глобален проблем, който носи огромни загуби на засегнатите държави и който може да повлияе трайно не само върху определен сектор, а върху цели икономики и търговски партньорства. По тази причина министър-председателят счита за изключително важна координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа.

Министър-председателят Борисов изрази увереност, че експертната среща по въпросите на АЧС, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на Африканската чума по свинете в световен мащаб.

България прави най-доброто и следва стриктно съветите на Европейската комисия в борбата с Африканската чума по свинете. Всички стъпки в тази борба се основават на строги научни основи, заяви от своя страна еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, цитиран от БГНЕС.

Андрюкайтис подчерта, че има само един начин за изкореняване на тази болест – мерки на терен. „Вярвам, че България също ще се справи с болестта, защото следва стриктно мерките на ЕК”, каза той.

Еврокомисарят заяви, че никога не е критикувал българското правителство, а е заявил само, че „ситуацията е тревожна”. Според него в момента в страната ни има трета вълна на болест сред животните през последните години заради климатичните промени.

„Българското правителство от самото начало прави много. ЕК наблюдава ситуацията в България. След 3-4 години ще можете да намалите значително броят на заболяванията”, заяви Витянис Андрюкайтис.

Той призова за „твърди мерки” и по-голяма информационна кампания срещу дезинформацията.