Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ
Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ / снимка: БГНЕС
Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ
79543
Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ
  • Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ

Диабетици за пореден път остават без инсулин, сигнализират пациентски организации. Такъв към момента липсва в много от българските аптеки, но от друга страна в складовете на дистрибуторите има нужните количества.

Този парадокс доказвал, че се извършва паралелен износ на инсулин, с цел производителите му да го продадат на неколкократно по-висока цена извън границите на страната. Проблемът е, че у нас нямало законов механизъм, който да спре въпросния износ, заради което проблемът с липсата на инсулин периодично се появявал.

Елисавета Котова е майка на дете с диабет. Живее в София и досега не е имала проблем с набавянето на инсулин: „Последния път, когато трябваше да получим инсулин, единия вид инсулин го имаше, другия вид го нямаше. Трябваше да намерим друга аптека, от която да вземем. Това се случва масово и не е само в малките населени места, а и тук, в София".

Сигнали за липса на инсулин са постъпили от цялата страна, съобщи председателят на пациентки организации „Заедно с теб" Пенка Георгиева: „При нас през последните два месеца имаше единични сигнали, но от 2-3 дни имаме десетки сигнали".

Същевременно обаче проверка на Здравното министерство установява, че доставените в България количества инсулин за април са с 25% повече от необходимото.

Очевидно било, че става дума за паралелен износ, който дистрибуторите правят, за да продадат медикаментите на по-високи цени. „Говорих с доцент Асена Стоименова, която е изпълнителен директор на Агенцията по лекарства. Тя заяви, че наистина в момента е едно безхаберие - те събират тези уведомления просто в една база и нямат законодателната сила, нямат инструмент, с който да спрат този износ, който реално е законен", обясни Пенка Георгиева.

След като се вдигне шум около липсата на инсулин, вероятно той отново ще се върне в аптеките. Това обаче няма да реши проблема дългосрочно, считат родителите.

„Да се намери механизъм, който да стопира това нещо и да се осигурят лекарствата първо на пациентите в България, пък след това да се изнасят, където искат", категорична е Елисавета Котова.

Според Пенка Георгиева има начин такъв механизъм да се намери: „Трябва да се направят законодателни промени, като има такава практика в Германия, в Италия, във Франция - има специален списък на такива медикаменти, които се счита, че са важни за района и страната, и които трябва да бъдат под специален разрешителен режим".

Дотогава обаче пациентските организации призовават при липса на инсулин в определена аптека, пациентите задължително да сигнализират на Здравното министерство.