/ БТА
Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев говори пред журналисти във връзка с изказванията на някои народни представители по повод решението на ВСС, че не е допустимо искането на правосъдния министър за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор.

Той отбеляза, че някои изказвания са звучали така: "Или отстранявате главния прокурор, или си отивате". "Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата", каза Магдалинчев.

Ушев: Идеите за закриване на спецправосъдието се появиха след като политици и богаташи станаха подсъдими

"Имат си механизми, ако решат да го правят - да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват", заяви Боян Магдалинчев.

Той отбеляза още, че съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави. "Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят", каза още Магдалинчев.

Ръководителят на специализираната прокуратура е солидарна с ВСС по решението за Иван Гешев

Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

"Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт", каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.
БТА