БМК осъжда опита за намеса на „Атака” в работата на медиите
БМК осъжда опита за намеса на „Атака” в работата на медиите / netinfo

Във връзка с нахлуването на Волен Сидеров, членове и симпатизанти на „Атака” в редакциите на вестниците „24 часа” и „168 часа” УС на Българска медийна коалиция изразява солидарността си с потърпевшите журналисти.

БМК осъжда поредния опит за намеса на български политици в работата на медиите, който се отличава с откровената си бруталност и създава прецедент не само в нашата практика. Прецедентът показва, че след 17 години демокрация заплахите и физическата разправа продължават да са аргумент в обществените отношения и тенденцията дори се засилва; че тя, освен от криминалните, тръгва и от политическите среди и партия „Атака” е нейното ново лице.

Заедно с това БМК винаги e защитавала онези, които се чувстват засегнати от медиите, но единствено според легалните процедури на саморегулацията и регулацията, а те в печата са три – право на отговор, жалба до Етичните комисии и съдебен иск. Другото е насилие, посочват от БМК.

В този смисъл защитата пък на самата журналистика е единствено в легалните професионални процедури – търсене на истината, коректност на информацията, плурализъм на мненията. Другото пак е насилие.

Известно е, че насилието поражда насилие и дълг на независимите медии е да прекъснат порочния кръг. Друг едва ли ще го стори, се казва още в позицията на БМК.