БЛС настоява за 1500 лева начална заплата за млад лекар в Спешна помощ
БЛС настоява за 1500 лева начална заплата за млад лекар в Спешна помощ / снимка: БГНЕС
БЛС настоява за 1500 лева начална заплата за млад лекар в Спешна помощ
72901
БЛС настоява за 1500 лева начална заплата за млад лекар в Спешна помощ
  • БЛС настоява за 1500 лева начална заплата за млад лекар в Спешна помощ

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов каза, че съюзът напълно подкрепя протеста на лекарите от Спешна помощ. Той допълни, че очаква в кратки срокове минималната заплатата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да стане 1500 лева. Райчинов коментира още, че от петък е сформирана работна група за премахване на текстовете, според които Здравната каса може да не изплаща надлимитната дейност на болниците.

Цветан Райчинов каза, че Лекарският съюз подкрепя исканията на лекарите от Спешна помощ, но не и тези, свързани с кадрови промени:

„Не подкрепяме исканията към момента за оставка, на когото и да е било, това е във връзка и с второто ни решение, като не участваме като организация и в решаване на кадрови проблеми на ръководни кадри, назначавани от министерството. Но за хората, които работят в Спешната помощ, няма да отстъпим от нито едно тяхно искане, включително и за заплащане. Казахме на министърката, че очакваме в кратки срокове минимална лекарска заплата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да бъде не по-малко от 1500 лева. Би трябвало към края на годината да имаме ясно решение. Може би на два или три етапа в рамките на година. Това обаче трябва да се случи", каза Райчинов.

По отношение на надлимитната дейност на болниците Райчинов бе категоричен, че тя трябва да се заплаща в срок от един месец след отчитането й.

„От вчера вече е сформирана група към министерството за промяна на 94-о постановление и премахване на текстовете, които по-скоро определят, че има евентуална възможност на болниците да се плати", допълни той.

Здравната каса вече има изготвен анализ за стъпките, които могат да решат проблема с финансовия дефицит. Това може да стане чрез актуализация на бюджета на Здравната каса или чрез увеличаване на здравната вноска за групите пациенти, чието осигуряване се поема от държавата.

БЛС приема предприетите от Министерство на здравеопазването и НЗОК стъпки в посока удовлетворяване на исканията на съсловната организация (отмяна на Постановление 94 и актуализация на бюджета на Здравната каса) и на този етап съсловната организация не предвижда организиране на протестни действия или искане на оставки на ръководствата на министерството и Касата, съобщиха от БЛС.