Близките на починалата във Факултета ще се жалват за дискриминация
Близките на починалата във Факултета ще се жалват за дискриминация / netinfo

Близките на починалата в петък 51-годишна жена от ромския квартал „Факултета” в столицата ще сезират Комисията за защита от дискриминация по случая. Според тях повиканата линейка се забавила повече от два часа, което по думите им се оказало фатално за смъртта на Анка Методиева. Роднините говорят за дискриминация, защото рядко при спешен случай в квартала от Бърза помощ се отзовавали на обажданията им на телефон 150.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев каза за Дарик, че линейката е пристигнала във „Факултета” близо 40 минути, след като е получено първото обаждане, а забавянето се дължи на летния отпускарски сезон, когато екипите са по-малко. Гелев е готов да предостави записите от спешния телефон 150, но след 3 дни, защото в момента има преместване на компютърната система. По думите му шофьорът на линейката не е бил инжекцията на пациентката, както твърдят близките, а само е подал ампулата на докторката. Според него забавянето на линейката не е било причина за смъртта на Анка Методиева, защото по думите му дори екипът да е дошъл по-рано, жената пак е щяла да почине, тъй като инсултът бил много тежък.

До момента Комисията за защита от дискриминацията не е сезирана по случая, каза за Дарик Лало Каменов и уточни, че след като събере достатъчно информация по конкретния случай, Комисията за защита от дискриминация би могла и да се самосезира. Това, което имаме до момента като информация е много общо и ни трябва конкретика, каза Каменов.

Той напомни, че вече има доказана дискриминация от страна на Центъра за спешна помощ в Монтана по аналогичен смъртен случай. „Там също имаше обаждания, отказ да се предостави спешна помощ и директни реплики – особеното в този случай беше, че там един от подателите на жалбата е записал обаждането си и отказа на Бърза помощ да изпрати кола, като го е пуснал и на патрулиращите полицаи”, разказа Лало Каменов за случая в Монтана. През декември 2005 година там умира Валентин Стефанов от ромски произход след няколко опита да бъде повикана линейка на спешна помощ.

Върховният административен съд, пред когото е обжалвано решението на Комисията, че има дискриминация от страна на Бърза помощ в Монтана, потвърждава същото решение.

По думите на Лало Каменов понякога било трудно да се докаже дискриминация в подобен случай, когато става въпрос за комуникация по телефон. В случая с Монтана например е нямало запис на обажданията през деня, заради техническа повреда. За сметка на това почти винаги има свидетели – смело заявявам, че комисията се справя с подобни случаи, заяви Каменов.

От антидискриминационната комисия обявиха, че ако се самосезират със случая от „Факултета” е възможно да излязат и с официална препоръка до Министерството на здравеопазването, за да бъдат предприети мерки за превенция, защото зачестявали случаите на дискриминация при търсене на спешна медицинска помощ и при посещението на болница.