Бивш кмет с присъда за присвоени пари
Бивш кмет с присъда за присвоени пари / netinfo

Състав на окръжния съд осъди на три години и половина затвор бившия кмет на Гълъбово Васко Стоянов. Стоянов бе обвинен в длъжностно присвояване на над 47 хиляди лева общински средства.

Делото се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, съгласно новия Наказателно-процесуален кодекс и при закрити врата по искане на подсъдимия. Адвокатът му посочи, че заради медиите бившият кмет е получил страхова невроза и предвид недоброто му здравословно състояние в момента оставането на журналистите в залата щяло да се отрази зле на Стоянов. В съдебна зала № 8 присъстваха репортер на Дарик радио и на вестник "Старозагорски новини".

Бившият гълъбовски кмет се е признал за виновен по повдигнатото му обвинение и е направил самопризнания. Стоянов се съгласи делото да се гледа по съкратената процедура като не се разпитват свидетели, а се ползват протоколи от разпити и експертизи по време на досъдебното производство.

Съдът наложи общо наказание от 4 години и половина затвор като акумулира към присъдата от днес и размера на присъдата по делото на Стоянов за подкуп, заради което той изтърпява наказание “лишаване от свобода” във Варненския затвор. Стоянов трябва да заплати и съдебните разноски по делото, които възлизат на 3 500 лева.

На заседание на първи август Окръжният съд в Стара Загора глоби бившия градоначалник с 600 лева по дело, образувано заради неправомерно изразходване на средства от държавния бюджет.